Nikšićko pozorište: Predstava „Inspekcija“
Objavljeno: Utorak, Novembar 14, 2017 - 07:47
Autor:
onogost.me

U okviru 14. „Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2017”, večeras u 20h Nikšićko pozorište izvešće predstavu „Inspekcija” koju je po tekstu Stevana Koprivice režirao Goran Bulajić.

Foto : Nikšićko pozorište

Riječ je o praizvedbi komedije u kojoj se prepoznatljivim stilom Stevana Koprivice slika crnogorski mentalitet, karakter i situacije.

Glumačku ekipu čine: Simo Trebješanin, Boban Čvorović, Nikola Vasiljević, Jovan Krivokapić, Gordana Mićunović, Milica Šćepanović, Julija Milačić, Marija Đurić, Jelena Nenezić Rakočević i Vukan Pejović.

Scenografiju za predstavu potpisuje Anka Gardašević, kostim Jelena Đukanović, a muziku Dino Kapetanović iz benda “Autogeni trening”.

„Inspekcija je komedijski ogled koji se, naizgled, bavi uzročno - poslijedičnim odnosima mentaliteta i politike, precijenjenih i preupotrebljavanih motiva naše svagdašnjice. Kad ne znamo što ćemo, kada tražimo alibije za nezadovoljstva, muke, neslaženja, lične neuspjehe, neostvarene snove i ideale, odmah se dohvatimo mentaliteta i politike. Zajedno, daju jedan amalgam koji nam život čini paklenim, samo zato što sve i svašta sabijamo u ta dva pojma. Zato sam pokušao da u ovom komadu, pisanom namjenski za Nikšićko pozorište, mentalitetu i politici dodam prstohvat sujete, dva prstohvata gluposti, prstohvat i po generacije pogubljene u tranziciji, sve sa malo prevare i opsene. Nakana mi je bila da tim receptom relaksiram ono što nas boli, da pronadjem katarzu kroz smijeh. Međutim, kako je pisanje odmicalo, a pogotovo po uvidu u ishode rediteljskog čitanja Gorana Bulajića, postalo je jasno da je relaksacija vrlo relativna, a katarza je ionako u domenu publike a ne pisca. Ova priča o jednom „sličnom nama“ koga gnječe drugi, takođe „slični nama“, smještena na moru a pritisnuta planinama, funkcionisaće po zakonima gorke komedije, koja će da meandrira izmedju vanile i pelina, a na svakom od nas pojedinačno je kakav će ukus da nam ostane na nepcima “, naveo je autor, Stevan Koprivica.

Za ovu predstavu Nikšićko pozorište odobrilo je popust od 50 odsto  za studente, srednjoškolce, penzionere i lica sa posebnim potrebama, tako da za njih cijena ulaznice iznosi 2,50 eura.

Ulaznice su u prodaji, a za informacije možete pozvati biletarnicu na broj 068 461 310.

Ukupno ocjena: 5

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Nedjelja, Novembar 19, 2017 - 12:24
Zatvoren 14. Festival glumca, najboljima uručene nagrade

Dodjelom  nagrada i porukom da je naš grad grad pozorišta i sjajnih glumaca, sinoć je zatvoren 14. „Međunarodni festival glumca – Nikšić 2017”.

Subota, Novembar 18, 2017 - 13:23
Raspisan konkurs za nagradu „Mirko Banjević“

Nikšićka Književna zajednica „Mirko Banjević“ raspisuje konkurs za dodjelu nagrade „Mirko Banjević“ za knjige poezije i proze objavljene u periodu 2015-2017. godine, stvaraocima iz Crne Gore i dijaspore. 

Subota, Novembar 18, 2017 - 12:07
Zatvaranje Festivala glumca: Dodjela nagrada i performans “Koraci”

Večeras u 20h, nakon dodjele nagrada i svečanog zatvaranja 14. „Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2017”, biće izveden performans “Koraci”, odabrane vježbe iz predmeta Scenski pokret, studijski program Gluma, FDU Cetinje,  prof. Ferid Karajica, saradnik Julija Milačić.

Petak, Novembar 17, 2017 - 09:03
Urbana nikšićka priča sa ženskim likovima u fokusu

Pala je posljednja klapa i nakon nešto manje od mjesec dana rada sa glumcima i ekipom na terenu završeno je snimanje serije “Grudi” u režiji Marije Perović, koju u koprodukciji sa Radio televizijom Crne Gore realizuje producentska kuća Meander film.

Petak, Novembar 17, 2017 - 07:57
Nikšićko pozorište: Predstava „Učene žene”

Posljednja u takmičarskom dijelu programa ovogodišnjeg Festivala glumca, večeras u 20h biće izvedena predstava Crnogorskog narodnog pozorišta „Učene žene".