Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Nikšićko pozorište: Mjuzikl Pink Floyd – The Wall/ Zid

pink_flojd1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 21.06.2017. u 05:46

Večeras u sali Nikšićkog pozorišta povodom Svjetskog dana muzike biće prikazan mjuzikl Pink Floyd - The Wall/ Zid, režisera Alana Parkera iz 1982. godine. 

Projekcija će početi u 20h, a ulaz je slobodan.

Film govori o rok pjevaču Pinku, koji sjedi u hotelskoj sobi u Los Anđelesu iscrpljen od muzičke industrije, sposoban za scensko izvođenje samo uz pomoć droge.

Film se temelji na dvostrukom albumu Pink Floyda The Wall iz 1979, a počinje u vrijeme Pinkove mladosti, kada ga je majka gušila ljubavlju. Nekoliko godina kasnije, u školi, učitelji ga kažnjavaju jer je počeo pisati pjesme.

Da bi se zaštitio od vanjskog svijeta, polagano počinje oko sebe graditi zid. Sve to gledamo u grandioznim i epskim prizorima do samog kraja, kada Pink ruši zid i oslobađa se.

Film sadrži 15 minuta razrađenih animiranih sekvenci čiji je autor Gerald Scarfe, politički karikaturista i ilustrator, a koje dijelom dočaravaju jezivu viziju njemačke kampanje bombardovanja Ujedinjenog Kraljevstva za vrijeme Drugog svjetskog rata uz pjesmu Goodbye Blue Sky.

Sir Alan William Parker rođen je u radničkoj porodici u sjevernom Londonu. Isprva je 60-ih i 70-ih godina radio kao copywriter u marketinškim agencijama, a kasnije je počeo pisati komercijalne scenarije za televiziju i režirati brojne nagrađivane reklame.

S filmom Ponoćni ekspres (1978) probio je led. Bio je to grub film, radnje smještene u turskom zatvoru, koji je kritika pohvalila, a Parkeru je donio niz nominacija za nagradu Oscar, pa i onu za najboljeg reditelja i najbolji film. Kasnije je nominovan za najboljeg reditelja za Mississippi u plamenu (1988). Režirao je brojne mjuzikle kao što su Bugsy Malone (1976), Slava (1980), Pink Floyd – Zid (1982), The Commitments (1991) i Evita (1996).

Organizatori događaja su JU Nikšićko pozorište i Crnogorska kinoteka, a u okviru Programa podrške razvoju kulture u Nikšiću. 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.