Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Likovna priča o ljepoti, energiji, slobodi i religiji

922e6b3f4ed58d0d43844d7088c83888
vijesti.me
  • Autor onogost.me
  • 19.06.2017. u 16:04

Trudeći se da duh ptice ostane slobodan, ali da posmatraču “ponudi let” akademski grafičar Vladislav Patrić iz Nikšića već godinama likovnim jezikom govori o suštini i pojmu ptice.

Nikšićani su u posljednje dvije godine dva puta imali priliku da “lete” sa Patrićevićevim pticama – prvi put na Bedemu, 2015. i drugi put prije dvije večeri u galeriji “Nikola I”. Izložba slika i crteža pod nazivom “Stvaranje ptice” priređena je u okviru Programa podrške razvoju kulture, a organizator je JU “Muzeji i galerije“.

“To nije obična ptica gledana umjetnikovim očima, nego njegovo filozofsko-religijsko razmišljanje o ptici kao biću koje postoji i obitava među nama i čijeg smo postojanja svjesni. Kroz ovakvu vrstu motiva želi da nas upozna sa samim sobom i sa svojim razmišljanjima o određenim životnim kategorijama jasno izražavajući svoj lični stav prema njima“, kazao je, otvorajući izložbu, Boško Raičević, akademski grafičar i slikar.

Prema riječima Raičevića, u slikarstvu Patrića nalaze se ljepota, energija, sloboda i religija, a umjetnik likovnim jezikom govori o suštini i pojmu ptice čija ljepota se očitava na puno načina.

“Transparentnost ovih slika-crteža ogleda se u njihovoj prozračnosti, bistrini i providnosti, a nikako u jasnoći i očiglednosti”, kazao je Raičević.

Patrić koji je završio Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smjer grafika, u klasi prof. Anice Radošević, predstavio je 33 slike nastale u periodu od 2010. do prije nekoliko dana.

“Ne znam zašto ptice. To se jednostavno desi samo od sebe, potpuno nenajavljeno. Napravio sam nekoliko crteža, vidio sam da tu mogu da izrazim nešto što želim likovnoj publici da približim a opet da pružim šansu posmatraču da može sam da nastavi sliku”, kazao je umjetnik kome je izložba u rodnom gradu osma samostalna. Na prikazanim radovima Patrić je koristio kombinovanu tehniku, nešto između crteža i slike, pri čemu je više računa vodio o formi crteža, trudeći se da duh ptice ostane slobodan. Njegovi radovi su dio galerijskih i privatnih kolekcija u zemlji i inostranstvu.

 

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stiže pet novih filmova – animacija “Nojeva barka”, horor “Bezgrešna”, akcija “Građanski rat: Svakom carstvu dođe kraj”, drama “Anatomija pada” i animacija “Nina i ježeva tajna”.
U sali Javne ustanove “Zahumlje” večeras, u 19 časova, biće održana tribina “Agora” koju moderira urednica kulturnog programa Anđela Peković.
Povodom 200 godina od rođenja pjesnika Branka Radičevića nikšićka Javna ustanova „Zahumlje“ u okviru tribine „Svobodijada“ raspisala je literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore.