Likovna priča o ljepoti, energiji, slobodi i religiji
Objavljeno: Ponedjeljak, Jun 19, 2017 - 18:04

Trudeći se da duh ptice ostane slobodan, ali da posmatraču “ponudi let” akademski grafičar Vladislav Patrić iz Nikšića već godinama likovnim jezikom govori o suštini i pojmu ptice.

Foto : vijesti.me

Nikšićani su u posljednje dvije godine dva puta imali priliku da “lete” sa Patrićevićevim pticama - prvi put na Bedemu, 2015. i drugi put prije dvije večeri u galeriji “Nikola I”. Izložba slika i crteža pod nazivom “Stvaranje ptice” priređena je u okviru Programa podrške razvoju kulture, a organizator je JU “Muzeji i galerije“.

“To nije obična ptica gledana umjetnikovim očima, nego njegovo filozofsko-religijsko razmišljanje o ptici kao biću koje postoji i obitava među nama i čijeg smo postojanja svjesni. Kroz ovakvu vrstu motiva želi da nas upozna sa samim sobom i sa svojim razmišljanjima o određenim životnim kategorijama jasno izražavajući svoj lični stav prema njima“, kazao je, otvorajući izložbu, Boško Raičević, akademski grafičar i slikar.

Prema riječima Raičevića, u slikarstvu Patrića nalaze se ljepota, energija, sloboda i religija, a umjetnik likovnim jezikom govori o suštini i pojmu ptice čija ljepota se očitava na puno načina.

“Transparentnost ovih slika-crteža ogleda se u njihovoj prozračnosti, bistrini i providnosti, a nikako u jasnoći i očiglednosti”, kazao je Raičević.

Patrić koji je završio Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smjer grafika, u klasi prof. Anice Radošević, predstavio je 33 slike nastale u periodu od 2010. do prije nekoliko dana.

“Ne znam zašto ptice. To se jednostavno desi samo od sebe, potpuno nenajavljeno. Napravio sam nekoliko crteža, vidio sam da tu mogu da izrazim nešto što želim likovnoj publici da približim a opet da pružim šansu posmatraču da može sam da nastavi sliku”, kazao je umjetnik kome je izložba u rodnom gradu osma samostalna. Na prikazanim radovima Patrić je koristio kombinovanu tehniku, nešto između crteža i slike, pri čemu je više računa vodio o formi crteža, trudeći se da duh ptice ostane slobodan. Njegovi radovi su dio galerijskih i privatnih kolekcija u zemlji i inostranstvu.

 

Izvor: vijesti.me

Ukupno ocjena: 6

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Srijeda, Oktobar 18, 2017 - 11:47
Dani Austrije u Crnoj Gori: Nepoznati Evropljani u Nikšiću do 30. oktobra

Dvodnevnom radionicom na Filološkom fakultetu u Nikšiću prof. dr Rudolfa de Ćilija sa Univeriteta u Beču, i izložbom fotografija Kurta Kajndla "Nepoznati Evropljani“ u galeriji "Ilija Šobajić“ otvoreni su „Dani Austrije u Crnoj Gori“, manifestacije koju  peti put organizuju austrijska ambasada i Studijski program za njemački jezik i književnost Filološkog fakulteta, u saradnji sa Humboltovim društvom za njemačko-crnogorsku kulturnu saradnju i JU „Muzeji i galerije“ Nikšić.

Srijeda, Oktobar 18, 2017 - 09:27
Počelo snimanje serije "Grudi"

Snimanje nove igrane TV serije „Grudi”, u režiji Marije Perović, počelo je danas u OŠ "Olga Golović" i u gimnaziji "Stojan Cerović".

Srijeda, Oktobar 18, 2017 - 07:56
Gradska kuća: Promocija knjige „Vaspitanje za razvoj humane i dostojanstvene ličnosti“

U Gradskoj kući večeras u 19h održaće se promocija knjige „Vaspitanje za razvoj humane i dostojanstvene ličnosti“ prof. dr Rada Delibašića.

Srijeda, Oktobar 18, 2017 - 07:46
Nikšićko pozorište: Predstava za djecu “Akrobatika matematika”

Akrobatsko – poetska predstava za djecu “Akrobatika matematika” u izvođenju trupe Ars longa iz Beograda, biće izvedena na sceni Nikšićkog pozorišta danas u 10h i 12h.

Utorak, Oktobar 17, 2017 - 17:41
Produžen konkurs za nagradu “Milčik YVAA 2017”, imena finalista poznata u novembru

Imena troje finalista za nagradu “Milčik YVAA 2017”, po izboru stručnog žirija, biće objavljena devetog novembra, saopšteno je iz Instituta za savremenu umjetnost. Mjesec dana kasnije biće izabran pobjednik.