Likovna priča o ljepoti, energiji, slobodi i religiji
Objavljeno: Ponedjeljak, Jun 19, 2017 - 18:04
Autor:
onogost.me

Trudeći se da duh ptice ostane slobodan, ali da posmatraču “ponudi let” akademski grafičar Vladislav Patrić iz Nikšića već godinama likovnim jezikom govori o suštini i pojmu ptice.

Foto : vijesti.me

Nikšićani su u posljednje dvije godine dva puta imali priliku da “lete” sa Patrićevićevim pticama - prvi put na Bedemu, 2015. i drugi put prije dvije večeri u galeriji “Nikola I”. Izložba slika i crteža pod nazivom “Stvaranje ptice” priređena je u okviru Programa podrške razvoju kulture, a organizator je JU “Muzeji i galerije“.

“To nije obična ptica gledana umjetnikovim očima, nego njegovo filozofsko-religijsko razmišljanje o ptici kao biću koje postoji i obitava među nama i čijeg smo postojanja svjesni. Kroz ovakvu vrstu motiva želi da nas upozna sa samim sobom i sa svojim razmišljanjima o određenim životnim kategorijama jasno izražavajući svoj lični stav prema njima“, kazao je, otvorajući izložbu, Boško Raičević, akademski grafičar i slikar.

Prema riječima Raičevića, u slikarstvu Patrića nalaze se ljepota, energija, sloboda i religija, a umjetnik likovnim jezikom govori o suštini i pojmu ptice čija ljepota se očitava na puno načina.

“Transparentnost ovih slika-crteža ogleda se u njihovoj prozračnosti, bistrini i providnosti, a nikako u jasnoći i očiglednosti”, kazao je Raičević.

Patrić koji je završio Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smjer grafika, u klasi prof. Anice Radošević, predstavio je 33 slike nastale u periodu od 2010. do prije nekoliko dana.

“Ne znam zašto ptice. To se jednostavno desi samo od sebe, potpuno nenajavljeno. Napravio sam nekoliko crteža, vidio sam da tu mogu da izrazim nešto što želim likovnoj publici da približim a opet da pružim šansu posmatraču da može sam da nastavi sliku”, kazao je umjetnik kome je izložba u rodnom gradu osma samostalna. Na prikazanim radovima Patrić je koristio kombinovanu tehniku, nešto između crteža i slike, pri čemu je više računa vodio o formi crteža, trudeći se da duh ptice ostane slobodan. Njegovi radovi su dio galerijskih i privatnih kolekcija u zemlji i inostranstvu.

 

Izvor: vijesti.me

Ukupno ocjena: 0

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Srijeda, Jun 28, 2017 - 13:00
Nikšićko pozorište: Film „Čudne igre“

U Nikšićkom pozorištu, sa početkom u 20h, biće prikazan film „Čudne igre“ („Funny Games“,1997) režisera Mihaela Hanekea. 

Nedjelja, Jun 25, 2017 - 08:22
Dječiji folklorni ansambli oduševili posjetioce

U Sportskom centru sinoć je bilo pravo uživanje gledati dječije folklorne ansamble „Zahumlja“, kako izvode igre iz stare Crne Gore, Vrsutu, igre jugositočne Srbije, Vojvodine i skoro svih zemalja ex YU.

Subota, Jun 24, 2017 - 07:55
Sportski centar: Koncert dječijih folklornih ansambala Zahumlja

Večeras će od 20h , u Sportskom centru, biti održan Završni koncert dječjih folklornih ansambala JU “Zahumlje”. 

Petak, Jun 23, 2017 - 14:30
Nikšićanka Ivana Čanović pjevala sa Andreom Bočelijem

Snovi se ostvaruju. Dokaz za to je mlada operska pjevačica Ivana Čanović. Kada je imala samo tri godine glas čuvenog operskog maestra Andree Bočelija osvojio je srce ove mlade Nikšićanke. 

Srijeda, Jun 21, 2017 - 19:21
Vojin Ćetković: Upoznat sam sa istorijatom vaših festivala, imate zrelu pozorišnu publiku

Na sceni Nikšićkog pozorišta sinoć je izvedena predstava „Noć bogova“ najizvođenijeg hrvatskog pozorišnog pisca Mira Gavrana, a u režiji Marka Manojlovića. To je bio povod da u našem gradu, po prvi put, zaigra popularni glumac Vojin Ćetković.