Likovna priča o ljepoti, energiji, slobodi i religiji
Objavljeno: Ponedjeljak, Jun 19, 2017 - 18:04

Trudeći se da duh ptice ostane slobodan, ali da posmatraču “ponudi let” akademski grafičar Vladislav Patrić iz Nikšića već godinama likovnim jezikom govori o suštini i pojmu ptice.

Foto : vijesti.me

Nikšićani su u posljednje dvije godine dva puta imali priliku da “lete” sa Patrićevićevim pticama - prvi put na Bedemu, 2015. i drugi put prije dvije večeri u galeriji “Nikola I”. Izložba slika i crteža pod nazivom “Stvaranje ptice” priređena je u okviru Programa podrške razvoju kulture, a organizator je JU “Muzeji i galerije“.

“To nije obična ptica gledana umjetnikovim očima, nego njegovo filozofsko-religijsko razmišljanje o ptici kao biću koje postoji i obitava među nama i čijeg smo postojanja svjesni. Kroz ovakvu vrstu motiva želi da nas upozna sa samim sobom i sa svojim razmišljanjima o određenim životnim kategorijama jasno izražavajući svoj lični stav prema njima“, kazao je, otvorajući izložbu, Boško Raičević, akademski grafičar i slikar.

Prema riječima Raičevića, u slikarstvu Patrića nalaze se ljepota, energija, sloboda i religija, a umjetnik likovnim jezikom govori o suštini i pojmu ptice čija ljepota se očitava na puno načina.

“Transparentnost ovih slika-crteža ogleda se u njihovoj prozračnosti, bistrini i providnosti, a nikako u jasnoći i očiglednosti”, kazao je Raičević.

Patrić koji je završio Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smjer grafika, u klasi prof. Anice Radošević, predstavio je 33 slike nastale u periodu od 2010. do prije nekoliko dana.

“Ne znam zašto ptice. To se jednostavno desi samo od sebe, potpuno nenajavljeno. Napravio sam nekoliko crteža, vidio sam da tu mogu da izrazim nešto što želim likovnoj publici da približim a opet da pružim šansu posmatraču da može sam da nastavi sliku”, kazao je umjetnik kome je izložba u rodnom gradu osma samostalna. Na prikazanim radovima Patrić je koristio kombinovanu tehniku, nešto između crteža i slike, pri čemu je više računa vodio o formi crteža, trudeći se da duh ptice ostane slobodan. Njegovi radovi su dio galerijskih i privatnih kolekcija u zemlji i inostranstvu.

 

Izvor: vijesti.me

Ukupno ocjena: 13

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Utorak, Maj 22, 2018 - 19:06
Yugoslavia fest u Nikšiću od 25. do 27. maja

Ovogodišnju sezonu festivala u Nikšiću otvaraYUGOSLAVIA FEST koji spaja umjetnost, kulturu, ekologiju i zdrave stilove života, ali promoviše i spaja tradicionalne i moderne vrijednosti.

Utorak, Maj 22, 2018 - 11:30
Cinema 213: Evo šta je na današnjem repertoaru

U bioskopu Cinema 213 danas se prikazuju četiri filma.

Utorak, Maj 22, 2018 - 08:07
Jubilej umjetničkih sekcija

Umjetničke sekcije Ekonomsko–ugostiteljske škole iz Nikšića, literarna, dramska i recitatorska, jubilej, deset godina od kada uspješno rade, proslavili su predavanjem „Odnos filma i umjetnosti“, a gost je bio Obrad Nenezić,dramaturg, scenarista, pisac. 

Ponedjeljak, Maj 21, 2018 - 14:32
Rokumentarni dani od 8. do 11. juna

Druga revija muzičkog dokumentarnog filma – Rokumentarni dani održaće se od 8. do 11. juna u Nikšiću.

Ponedjeljak, Maj 21, 2018 - 07:46
Ovog ponedjeljka u Cinemi 213 četiri filma

Današnji repertoar bioskopa Cinema 213 čine četiri filma.