Likovna priča o ljepoti, energiji, slobodi i religiji
Objavljeno: Ponedjeljak, Jun 19, 2017 - 18:04
Autor:
onogost.me

Trudeći se da duh ptice ostane slobodan, ali da posmatraču “ponudi let” akademski grafičar Vladislav Patrić iz Nikšića već godinama likovnim jezikom govori o suštini i pojmu ptice.

Foto : vijesti.me

Nikšićani su u posljednje dvije godine dva puta imali priliku da “lete” sa Patrićevićevim pticama - prvi put na Bedemu, 2015. i drugi put prije dvije večeri u galeriji “Nikola I”. Izložba slika i crteža pod nazivom “Stvaranje ptice” priređena je u okviru Programa podrške razvoju kulture, a organizator je JU “Muzeji i galerije“.

“To nije obična ptica gledana umjetnikovim očima, nego njegovo filozofsko-religijsko razmišljanje o ptici kao biću koje postoji i obitava među nama i čijeg smo postojanja svjesni. Kroz ovakvu vrstu motiva želi da nas upozna sa samim sobom i sa svojim razmišljanjima o određenim životnim kategorijama jasno izražavajući svoj lični stav prema njima“, kazao je, otvorajući izložbu, Boško Raičević, akademski grafičar i slikar.

Prema riječima Raičevića, u slikarstvu Patrića nalaze se ljepota, energija, sloboda i religija, a umjetnik likovnim jezikom govori o suštini i pojmu ptice čija ljepota se očitava na puno načina.

“Transparentnost ovih slika-crteža ogleda se u njihovoj prozračnosti, bistrini i providnosti, a nikako u jasnoći i očiglednosti”, kazao je Raičević.

Patrić koji je završio Akademiju umetnosti u Novom Sadu, smjer grafika, u klasi prof. Anice Radošević, predstavio je 33 slike nastale u periodu od 2010. do prije nekoliko dana.

“Ne znam zašto ptice. To se jednostavno desi samo od sebe, potpuno nenajavljeno. Napravio sam nekoliko crteža, vidio sam da tu mogu da izrazim nešto što želim likovnoj publici da približim a opet da pružim šansu posmatraču da može sam da nastavi sliku”, kazao je umjetnik kome je izložba u rodnom gradu osma samostalna. Na prikazanim radovima Patrić je koristio kombinovanu tehniku, nešto između crteža i slike, pri čemu je više računa vodio o formi crteža, trudeći se da duh ptice ostane slobodan. Njegovi radovi su dio galerijskih i privatnih kolekcija u zemlji i inostranstvu.

 

Izvor: vijesti.me

Ukupno ocjena: 5

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Srijeda, Avgust 23, 2017 - 09:26
Konkurs za prestižnog Oskara

Ministarstvo kulture, u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore, uputilo je poziv domaćim filmskim producentima da do 11. septembra prijave dugometražne filmove za izbor crnogorskog kandidata za 90. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke Oskar u kategoriji Najbolji strani filmu 2017. godini.

Subota, Avgust 19, 2017 - 07:50
Kasalica o nagrađenom ostvarenju: Bizarna priča o zločinu na obroncima Durmitora

Na upravo okončanom, 23. Sarajevo Film Festivalu, u okviru takmičarskog programa kratkih filmova crnogorski reditelj, rođeni Nikšićanin, Dušan Kasalica je za ostvarenje “Soa” osvojio specijalno priznanje žirija. Tu odluku donijeli su članovi žirija reditelj i scenarista Igor Drljača, rediteljka Milica Tomović i programski menadžer Berlinale Talents Florian Veghorn.

Srijeda, Avgust 16, 2017 - 13:09
Gradska kuća: „Vjekovne spone Norveške i Crne Gore“

U Gradskoj kući večeras će, sa početkom u 19h, biti upriličeno predavanje na temu „Vjekovne spone Norveške i Crne Gore“.

Subota, Avgust 12, 2017 - 13:33
Viluško kulturno ljeto: Podsjećanje na slavne grahovske ratnike

U okviru manifestacije Viluško kulturno ljeto , večeras će, na Ljetnjoj pozornici Spomen doma u Vilusima u 21h, biti upriličeno podsjećanje na slavne pretke Grahovljane učesnike Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata.

Četvrtak, Avgust 10, 2017 - 07:58
Galerija „Ilija Šobajić“: Izložba grafika Ilije Šobajića

U Galeriji Ilija Šobajić“ večeras će biti otvorena izložba grafika Ilije Šobajića iz fundusa JU "Muzeji i galerije".