Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Književna zajednica Mirko Banjević: Institucija nikšićkog književnog stvaralaštva

mirko_banj
  • Autor onogost.me
  • 01.11.2015. u 13:14

Već trideset šest godina svojim radom  Književna zajednica "Mirko Banjević" daje vrijednost od nemjerljivog značaja za kluturu Nikšića i Crne Gore.

Ova  književna institucija osnovana 1979. godine u Nikšiću,  najprije kao Književni klub, koji će nakon nekoliko godina postojanja i rada prerasti u Književnu zajednicu.

Nosi ime velikog crnogorskog i jugoslovenskog pjesnika Mirka Banjevića. Pisci ove Zajednice su objavili više od 300 naslova. Jedan od članova jeste i poznati akademik CANU-a Žarko Đurović.

Od 2008. godine su ustanovili nagradu “Mirko Banjeviċ”.

“Uradili smo to u čast jednog od najeminentnijih pjesnika Crne Gore dvadesetog vijeka. To je nagrada koja je trebala da se dodjeljuje svake godine. Medjutim, zbog nedostatka finansija poslednjih pet godina je ne dodjeljujemo. Jer kao što znate čim nema novca nema ni nagrade”, počnje priču za portal Onogošt, Radislav Gardaševiċ, predsjednik književne zajednice. 

Posle toliko godina postojanja, objavljenih knjiga, održanih književnih večeri, današnje funkcionisanje knjževne zajednice otežava nedostatak finansija. Osnovani kao NVO vrlo teško dolaze do sredstava neophodnih za normalno djelovanje jedne ovakve organizacije, nastavlja Gardašević 

Medjutim, kako kaže, književna publika ima itekako sluha za ono što rade.

“Nikšiċka publika je upoznata sa našim djelovanjem. Često sreċem ljude, koje ne poznajem, i pitaju me kada ċe biti književno veče. To je ono najvažnije. Naše književne večeri su veoma posjeċenje, što je najbolji parameter da sa uspjehom vršimo našu misiju ne samo u Nikšiću veċ i u čitavoj Crnoj Gori”, ističe Gardaševiċ.

“Književna zajednica je objavila repliku knjige Mirka Banjevića “Pobune uma”. Knjiga je praktiċno bila zaboravljena. Jedini primjerak sam našao u Centralnoj biblioteci na Cetinju. Knjiga je dopnjena prelijepim esejom o Mirku, koji je napisao Radivoje Konstantinović. Praktično je dobila novi život”, ponosno priċa Gardašević

Gardašević je takodje istakao da su problem i prostorije Zajednice, jer je trenutno sjedište ustanove na Filozofskom fakultetu.  Do sada Opština nije pokušavala da riješi ovaj problem iako su im se u više navrata obraćali povodom navedenog problema. Ipak, kako Gardašević kaže, sadašnji gragonaċelnik je donio dosta promjena što se tiče književnih i generalno kulturnih dešavanja u Nikšiću, krenulo je na bolje,  pa se nada da će problem na kraju imati pozitivan ishod.

Za kraj najavljuje da će Zajednica ove godine obilježiti 110 godina od rodjenja Mirka Banjeviċa, nizom knjižnih veċeri koje će biti organizovane u Nikšiċu.   

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.
Dugometražni dokumentarni film “Porodica na određeno vrijeme” / Once upon a Family”, reditelja i scenariste iz Nikšića Seada Šabotića, producentkinje Bojane Radulović (Code Blue Production), imaće svoju svjetsku premijeru na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma BELDOCS 2024, u okviru međunarodne takmičarske selekcije.