Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Kadžova „Hronika“: Opet bih ja bio ja i družio se sa Vitom

1
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 25.05.2018. u 06:16

Izložbom pod nazivom „Hronika“, sinoć je u Sportskom centru poznati crnogorski slikar i vajar Jovan Karadžić Kadžo, na jednom mjestu prezentovao pet decenija svog stavralaštva.

Bila je to prilika da posjetioci pogledaju plod pedesetogodišnjeg rada jedne vrste, kako reče Kadžo, ispovijesti, kako na ličnom, tako i na planu kulturnog stvaralaštva.

„Mislio sam da nastavim u mladosti životni put u Zagrebu, ali sam ostao u Željezari slučajno kao dizajner i tako se „otegao“ ovaj moj rad“, prisjetio se nakratko Kadžo svojih početaka.

Kako ističe, presudila je njegova prvirženost Nikšiću, kao i prisustvo dvojice velikana, ljudi koji su imali veliki uticaj na njega, Slobodana Vukajlovića i Pera Vujičića.

 „Kada bih se vratio pet decenija unazad, ništa ne bih promijenio. Ostao bih isti onaj Kadžo i družio bih se sa Vitom Nikolićem i lijepo bitisao ulicama Nikšića i slikao. Bio bih glas naroda, ja sam uvijek za narod. Jednom mi je prijatelj jedan rekao da nijesam pravi umjetnik  jer ne dižem nos u u vis“, kaže kroz osmjeh Kadžo.

Podsjetio je da je počeo dizajan za sport, a onda je tu bilo angažmana na polju kulture, pozorišta. Pravio je, kako dodaje, spomenike u Nikšiću i van njega, za sve to vrijeme je i slikao.  

„Kad sve to vidim vratim se u Nikšić, bio je to grad kulture, sporta i industrije, a danas, o tom potom“, zaključuje na kraju Kadžo.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.