Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Jubilej umjetničkih sekcija

5ca88fd0b24634a3b5bce5034193be3f
vijesti.me
  • Autor onogost.me
  • 21.05.2018. u 10:20

Umjetničke sekcije Ekonomsko–ugostiteljske škole iz Nikšića, literarna, dramska i recitatorska, jubilej, deset godina od kada uspješno rade, proslavili su predavanjem „Odnos filma i umjetnosti“, a gost je bio Obrad Nenezić,dramaturg, scenarista, pisac. 

Njemu je to bilo četvrto druženje sa učenicima pomenutih sekcija kojima je i posvetio pjesmu „Usjedjelica IV3“. Sekcije vode profesorice maternjeg jezika, Dijana Grbić, Tamara Bošnjak, Vesna Josipović, Milesa Dragaš, Dijana Jokić i Tanja Mandić, a kada rade određene projekte priključe im se i profesorice stranih jezika, Snežana Bulajić, Milka Guzina i Danica Radojević.

„Najveća razlika između filma i književnosti je u jeziku. Film je izraz slike, 80 odsto slike, a 20 odsto jezika, dok je kod pozorišta obratno. Književnost ima svoju priču, ali mislim da je upravo ona veza između filma i pozorišta. Stvar je u poetici ili doživljaju. Film i televizija mogu puno da popularizuju književnost. Pitanje je samo gdje je književnost u digitalno doba kada je sve na klik ili tač“, kazao je Nenezić, koji je priznao da je više pasionirani čitalac, nego filmofil.

Izložbe, poetsko–dramski programi, poetski susreti pjesnika, radionice dobrog pisanja, brojna dramska ostvarenja, nastupi recitatora, druženja sa Dušanom Govedaricom, Savom Radulović, Obradom Nenezićem, članovima Književne zajednice „Vladimir Mijušković“ i Književnog kluba „Poenta poetika“, djelima poznatih pisaca, promovisanje talentovanih učenika iz svijeta književnosti i umjetnosti, samo su neki od događaja koje su članovi umjetničkih sekcija realizovali tokom protekle decenije. Program posvećen jubileju umjetničkih sekcija vodili su Maja Vučković i Nikola Stanišić.

U znak zahvalnosti za dobru saradnju, učenici su Neneziću uručili Povelju kojom ga proglašavaju za počasnog prijatelja, kao i sliku „Metamorfoza leptira“, rad učenice Ivane Radulović. Boris Kastel razmišlja da jedan Ivanin rad stavi na korice svoje sljedeće zbirke.

 

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

U bioskop Cinema 213 ove sedmice stižu tri nova filma – anime “Porodica X špijuna šifra: Bijelo”, akcija “Kaskader” i drama “Rivali”.