Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Festival gitare od 25. do 28.

bez_naslova
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 21.09.2017. u 08:16

Dvanaesto izdanje Međunarodnog festivala gitare Nikšić 2017, biće održano od 25. do 28. septembra. Festival će, tradicionalno, u gradu pod Trebjesom okupiti vrhunske umjetnike iz zemlje i regiona, sa ciljem afirmacije i promocije sadržaja koji odgovaraju najvišim umjetničkim standardima kada je riječ o izvođaštvu na gitari.

Ove godine Nikšić gitara festival koncipiran je tako da u velikoj mjeri prati zahtjeve i potrebe kako profesionalne muzičke scene koja je u stalnom razvoju i napretku, ali i probirljive nikšićke publike, ne zanemarujući neophodnost organizacije koncerata vrhunskog kvaliteta, koji i priliče manifestaciji od međunarodnog značaja kakva je ova. U skladu sa tim, pripremljen je adekvatan umjetnički program.

Festival će biti otvoren koncertom Crnogorskog simfonijskog orkestra, sa kojim kao solista nastupa pobjednik prošlogodišnjeg Međunarodnog takmičenja za gitaru.

Tako će 25. septembra, nakon obraćanja ministra kulture u Vladi Crne Gore, Janka Ljumovića, koji će proglasiti Festival otvorenim, sa CSO kojim će dirigovati maestro Grigorij Krasko, kao solista na gitari nastupiti Antoan Morinije (Francuska).

Prvo festivalsko veče, sa početkom u 20 časova održaće se u Sali Nikšićkog pozorišta. Drugo, predviđeno za 26. septembar rezervisano je za darovite crnogorske studente gitare sa akademija i konzervatorijuma na Cetinju, u Parizu i Trstu.

Koncert „Open podium“ novina je Festivala i na njemu će se svake godine predstavljati mladi talenti. Ove godine nastupiće Lazar Baletić, Vasilije Toljić, David Marton i Stefan Kostić.

Koncert počinje takođe u 20 časova, ali Dvorcu kralja Nikole. Pretposljednji koncert održaće se 27. septembra. U Nikšićkom pozorištu (20h) nastupiće već dobro poznat nikšićkoj publici, gitarista Vlatko Stefanovski (Makedonija) i saksofonista Vasko Atanasovski (Slovenija).

Međunarodni festival gitare Nikšić biće zatvoren 28. septembra i to nastupom eminentnog gitariste Mislava Režića (Hrvatska). 

Koncert “Electric Couterpoint”, počinje u 20h u Dvorcu kralja Nikole. Ulaz na sve koncerte je besplatan, osim na koncert Vlatka Stefanovskog i Vaska Atanasovskog. Cijena karte, koja se može kupiti na biletarnici Nikšićkog pozorišta, je 5 eura.

 

rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Animirana sinhronizovana verzija filma „Kuce u operi“ biće prikazana u sali Nikšićkog pozorišta, sa početkom u 12 časova, kao i u četvrtak, 25. aprila, u terminima od 10 i 12 sati.