Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Druženje sa Matijom za kraj

40bd4f8c0fd64a25d32404ef0c1ca859
vijesti.me
  • Autor onogost.me
  • 25.07.2017. u 15:24

Najstarija književna manifestacija u Crnoj Gori, “Pjesnička riječ na izvoru Pive”, koju u kontinuitetu organizuje plužinski Centar za kulturu i lokalna uprava Plužina, proteklog vikenda održana je po 47. put.

Tokom dvodnevnog mitinga poezije nastupilo je oko 50 pjesnika iz bivše Jugoslavije, dodijeljene su nagrade mladim laureatima, pobjednicima konkursa “Spasoje Pajo Blagojević” i “Radule Željko Damjanović”, organizovane izložbe, promocije knjiga, simpozijum kritike.

Manifestaciju je otvorio mladi umjetnik Matija Radović koji se plužinskoj publici predstavio sa petnaestak skulptura rađenih u kamenu koje su dio opusa “Estetika forme i oblika”.

Prema riječima autora, kome je umjetnost u genima, otac mu je likovni stvaralac Duško Radović, a djed kniževnik Kosta Radović, osnivač književnih susreta u Plužinama, kazao je da je pomenuti ciklus počeo da stvara kao student druge godine Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju, a završio danom diplomiranja. 

“Opobao sam se kroz razne materijale, poput drveta i metala, i shvatio da kroz kamen najbolje mogu da predočim svoju umjetničku zamisao. Prednost kamena u odnosu na druge materijale je njegova postojanost, beskonačna trajnost”, kazao je Radović koji je diplomirao u klasi prof. Predraga Milačića.

Zahvaljujući umjetnosti, smatra on, uspijevamo da pobijedimo prolaznost života, a kamen je dobar pokazatelj kako se, naizgled bezličnoj stvari, može dati smisao, novi oblik, udahnuti novi život.

“Priroda je ta koja otpočinje, budi maštu i priziva ruku umjetnika da nastavi da u onom, unaprijed datom, probudi prepoznatljivi oblik, znak ili simbol”, kazala je otvarajući izložbu, istoričarka umjetnosti mr Lidija Đurašković.

Kako je kazala, Radović doživljavajući kamen kao izazov uspijeva da “oplemenjenom duhovnom toplinom i izvođačkom vještinom preobrazi njegovu hladnu strukturu u vibrirajući životni oblik koji nas oslobađa i nesvjesno uznosi do dalekih arhetipskih sfera”.

“Ove skulpture, ti skroviti, tajnoviti svjetovi, pored vizuelne i taktilne privlačnosti, emaniraju i neku, omamljujuće smirujuću, toplinu i radost zbog naslućenog smisla i novoosvojene ljepote“, kazala je Đurašković.

Susreti su bili prilika i da bude predstavljene nove knjige stvaralaca iz Pive koje su objavljene između dva susreta. Pjesnik Ranko Mićanović potrudio se da publici predstavi zbog čega u njihovim bibliotekama treba da se nađu knjige Koste Radovića “Čuj nebo, vidi zemljo“, Miroja Vukovića “Vrijeme odrastanja“, Vujice Ognjenovića “Čovjek koga su voljeli anđeli“,  Božidara Živkovića Džigija “Stvarno je to ljubav šašava“, Mirka Lala Damjanovića “Selo krije čarolije“, Anđelke Pavić “Haiku pišem“, Miloša Kecojevića “Patriotski poimenik“, tri knjige Radovana Kecojevića i Mićanovićeva “Od istoka dveri“.

Prve večeri manifestacije nastupili su pjesnici Milica Bakrač, Slavojka Marojević, Jovan Glomazić i Ranko Mićanović, a dio programa bio je posvećen i Božidaru Živkoviću koji je poginuo prošle godine, poeti koji je bio utemeljivač pjesničke manifestacije “Tara bez granica“.

Prof. dr Jovan Delić, koji je za Živkovića kazao da je bio “osoben, neobičan, dragocjen i neponovljiv čovjek“ pročitao je zapis Milana Nedića, nastao 1972, kada je objavljena Živkovićeva zbirka “Na pijesku moje krvi“.

Drugi dan manifestacije bio je u znaku simpozijuma kritike posvećenog književnom stvaralaštvu Radojici Boškoviću, kao i promociji knjige Marka Milovanovića, prošlogodišnjeg dobitnika nagrade “Spasoje Pajo Blagojević“. Večernji sati bili su rezervisani za svečano poetsko veče i portret pjesnika Veroljuba Vukašinovića, a manifestacija je završena ponoćnim druženjem sa Matijom Bećkovićem.

Konkursi pokazuju da poezija i dalje privlači mlade stvaraoce

Da poezija i dalje privlači mlade stvaraoce svake godine pokuzuju konkursi “Spasoje Pajo Blagojević” i “Radule Željko Damjanović”, na koje pristigne veliki broj radova.

Tako je bilo i ovoga puta, a epitet najboljih, prema mišljenju tročlanog žirija – Ranka Mićanovića, predsjednika, i Mirka Damjanovića i Nebojše Vulanovića, članova, pripala je Lazaru Đačiću iz Subotice i Nikšićanima Dragani Đurđevac i Marku Vilotijeviću.

Đačiću je pripala nagrada “Spasoje Pajo Blagojević” za naobjavljenu zbirku pezije, a Dragani Đurđevac, učenici osmog razreda Osnovne škole “Milija Nikčević” i Vilotijeviću, maturantu Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole, nagrada “Radule Željko Damjanović”.

Nagrade im je uručio direktor plužinskog Centra za kulturu Milenko Mićanović.

 

Izvor: vijesti.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Dugometražni dokumentarni film “Porodica na određeno vrijeme” / Once upon a Family”, reditelja i scenariste iz Nikšića Seada Šabotića, producentkinje Bojane Radulović (Code Blue Production), imaće svoju svjetsku premijeru na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma BELDOCS 2024, u okviru međunarodne takmičarske selekcije.