“Antifašistička mapa Nikšića” u nedjelju
Objavljeno: Srijeda, Septembar 13, 2017 - 08:47

U nedjelju, 17. septembra u 19h, u JU “Muzeji i galerije”, Fakultet likovnih umjetnosti Univerziteta Crne Gore predstaviće publici projekat “Antifašistička mapa Nikšića”.

Foto : Ilustracija

Biće predstavljeni segmenti projekta: Antifašistička mapa Nikšića na crnogorskom i engleskom jeziku i izložba “Između otpora i sjećanja”. Pokrovitelj projekta je Ministarstvo kulture.

Na otvaranju će govoriti Janko Ljumović, ministar kulture, prof. mr Lazar Pejović, FLU Cetinje, Ljiljana Кaradžić, kustoskinja.

Кustos izložbe „Između otpora i sjećanja“ je Ljiljana Кaradžić. Na izložbi će svoje radove predstaviti: Dejan Batrićević, David Delibašić, Zdravko Delibašić Beli, Srđa Dragović, Nataša Đurović, Dušica Ivetić, Ana Matić, Teodora Nikčević, Suzana Pajović, Lazar Pejović, Željko Reljić, Mato Uljarević, Maja Šofranac.

Autorski tim koji je radio na mapi je: urednici Lazar Pejović i Petar Lekić; tehničko oblikovanje Ana Matić, Sandra Đurović, Dejan Drašković, Srđa Dragović i Matija Šoškić; fotograf Lazar Pejović.

Koordinatori projekta su Boris Abramović i Milena Jovićević.

Kustoskinja, Ljiljana Karadžić:

“Antifašisti su imali viziju u čije ime su se borili i polagali živote: željeli su da izgrade novo, bolje društvo zasnovano na emancipaciji, slobodi i ravnopravnosti, u miru. Imajući u fokusu antifašističke narative iz naše prošlosti, savremeni kontekst, a naročito slobodarski duh Nikšića, 13 umjetnika su namjenski uradili radove za izložbu „Između sjećanja i otpora“. Služeči se različitim strategijama i izražavajući se kroz različite medije, umjetnici su se bavili kolektivnim i ličnim sjećanjem na taj period naše istorije, istraživali su status partizanskog/socijalističkog nasljeđa u post-tranzicijskom vremenu, problematizovali su antagonističke pojmove fašizam/ antifašizam i njihov status u savremenom društvu.”

Izvod iz kataloga:

Nikšić je poznat po slobodarskom duhu i antifašističkoj borbi kroz istoriju, a o njegovoj revolucionarnoj prošlosti govore i brojni spomenici i spomen obilježja koja su svjedoci i simboli otpora fašizmu. Nakon raspada Jugoslavije i uspona nacionalizama 90-ih, a kasnije i uvođenja neoliberalnih politika, Narodno-oslobodilačka borba, jedno od najsvjetlijih poglavlja zajedničke istorije i najmasovniji pokret otpora u okupiranoj Evropi tokom II svjetskog rata po mišljenju mnogih istoričara, bila je skrajnuta, ili je postala predmet osporavanja i grubog revizionizma na prostoru nekadašnje SFRJ. Za razliku od drugih država, koje su revidirale istoriju narodno-oslobodilačke borbe, Crna Gora je ostala dosljedna suštinskim vrijednostima NOB-a i antifašizma, kako kroz svoju zvaničnu politiku, tako i kroz brojne konkretne aktivnosti, kao što je npr. kontinuirano, plansko obnavljanje i zaštita spomenika NOB-a. Ideja projekta “Antifašistička mapa Nikšića” je da se antifašističke vrijednosti na kreativan način iznova aktiviraju i učine prijemčivim i djelotvornim kroz savremene umjetničke prakse. Кako je za nove generacije antifašizam samo jedan od ikoničkih označitelja u popularnoj kulturi, potrebno im je, osim stereotipnog uvida u istorijske činjenice, na prijemčiv način probuditi i osnažiti vitalni duh ideja antifašizma kao životnog opredjeljenja koji poziva na solidarnost i ohrabruje borbu za humanu transformaciju duštvenih odnosa. Vjerujemo da će projekat “Antifašistička mapa Nikšića” doprinijeti osnaživanju tog duha.

 

Izvor: CdM

Ukupno ocjena: 10

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Nedjelja, Novembar 19, 2017 - 12:24
Zatvoren 14. Festival glumca, najboljima uručene nagrade

Dodjelom  nagrada i porukom da je naš grad grad pozorišta i sjajnih glumaca, sinoć je zatvoren 14. „Međunarodni festival glumca – Nikšić 2017”.

Subota, Novembar 18, 2017 - 13:23
Raspisan konkurs za nagradu „Mirko Banjević“

Nikšićka Književna zajednica „Mirko Banjević“ raspisuje konkurs za dodjelu nagrade „Mirko Banjević“ za knjige poezije i proze objavljene u periodu 2015-2017. godine, stvaraocima iz Crne Gore i dijaspore. 

Subota, Novembar 18, 2017 - 12:07
Zatvaranje Festivala glumca: Dodjela nagrada i performans “Koraci”

Večeras u 20h, nakon dodjele nagrada i svečanog zatvaranja 14. „Međunarodnog festivala glumca – Nikšić 2017”, biće izveden performans “Koraci”, odabrane vježbe iz predmeta Scenski pokret, studijski program Gluma, FDU Cetinje,  prof. Ferid Karajica, saradnik Julija Milačić.

Petak, Novembar 17, 2017 - 09:03
Urbana nikšićka priča sa ženskim likovima u fokusu

Pala je posljednja klapa i nakon nešto manje od mjesec dana rada sa glumcima i ekipom na terenu završeno je snimanje serije “Grudi” u režiji Marije Perović, koju u koprodukciji sa Radio televizijom Crne Gore realizuje producentska kuća Meander film.

Petak, Novembar 17, 2017 - 07:57
Nikšićko pozorište: Predstava „Učene žene”

Posljednja u takmičarskom dijelu programa ovogodišnjeg Festivala glumca, večeras u 20h biće izvedena predstava Crnogorskog narodnog pozorišta „Učene žene".