Spomenik je vašeg junaštva, Crna Gora i njena sloboda!
Objavljeno: Nedjelja, Maj 13, 2018 - 14:29
Autor:
onogost.me

Obilježeno je 160 godina od bitke na Grahovcu. Na svečanosti, tim povodom, ministar kulture Aleksandar Bogdanović je kazao da bitka na Grahovcu predstavlja jedan od najsjajnijih dragulja u viševjekovnom nizu crnogorskih bitaka.

Foto : onogost.me

Skoro svaka pobjeda crnogorske vojske, u brojnim bitkama tokom naše burne istorije, kako kaže Bogdanović, bila je izvojevana iz neravnopravnog odnosa snaga između Crnogoraca i onih sa kojima su se sukobljavali.

"Nekada je to bio manji broj boraca u odonosu na neprijatelja, nekada slabija opremljenost, nekada izostanak podrške saveznika, a obično su sva ta tri otežavajuća faktora pritiskala crnogorske vojne poduhvate. Ni početni uslovi bitke na Grahovcu nisu izgledali drugačije, ali to je vremenom postalo stanje koje su Crnogorci prihvatili kao svoj istorijski usud, kao što su ih, isto tako, tradicija i sopstveno iskustvo naučili da boj bije, prije svega, srce u junaka. Ta srčanost, izrasla iz svijesti i odlučnosti da se brane dom i sloboda, ostaće kao jedna od najtipičnijih crta crnogorskog karaktera, isticana kod svih autora koji su se bavili fenomenom nepokornosti jednog malobrojnog naroda. Bitka na Grahovcu zasigurno je jedan od istorijskih događaja koji je davao veliku faktografsku potporu tom fenomenu", kazao je Bogdanović.

On je saopštio i da bitka na Grahovcu predstavlja jedan od najsjajnijih dragulja u viševjekovnom nizu, bitka u kojoj se prenosio slobodarski zavjet pređašnjih, vojevanja na one koji će uslijediti u Veljem ratu, Mojkovačkoj bitci, sve do antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu.

"Upravo zbog toga, danas na ovom mjestu, odajući priznanje grahovačkim junacima, želimo podsjetiti nove naraštaje na kult slobodarstva, koji zauzima centralno mjesto u kodeksu viševjekovnog trajanja Crne Gore, i njegovom značaju za očuvanje naših državotvornih i identitetskih temelja,“ zaključio je ministar Bogdanocvić.

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović je rekao da je na današnji dan 13. maja 1858. godine završena jedna od najslavnijih bitaka u crnogorskoj istoriji, bitka na Grahovcu u kojoj je vojska knjaza Danila savladala vojsku otomanske imperije na čelu sa Husein pašom.

"Grahovačka bitka je presudno uticala na dalji put Crne Gore prema dobijanju državnosti koja je ozvaničena na Berlinskom konresu 1878. godine. Još jednom je hrabri narod iz male zemlje sa brdovitog Balkana zadivio svijet. Bio je to još jedan dokaz da ni zla vremena ni ratovi crnogorskom čovjeku nijesu mogli oduzeti iskonsku snagu, hrabrost i upornost. Cijeli svijet je odao poštu onima koji su golim životima prkosili puškama i bajonetima, vjerni Crnoj Gori i njenoj slobodi", kazao je Grbović.

Knjaz Danilo je Grahovačkom medaljom, odlikovao sve borce sa Grahovca, a vojvodu Mirka zlatntom medaljom i skupocjenom sabljom na čijoj jednoj strani je pisalo „Danilo I“, a na drugoj: „Grahovac 1858.“, i dodijelio mu zvanje Velikog grahovskog vojvode. Na mjestu gdje se nalazio šator Husein paše, kralj Nikola je 1864. podigao Crkvu Sv. Spasa, a vlada Crne Gore 2008. godine, nedaleko od mjesta gdje se odigrala bitka, spomenik u čast svim poginulim borcima sa Grahovca. I na spomeniku i na crkvi piše: „Spomenik je vašeg junaštva, Crna Gora i njena sloboda“.

 

Ukupno ocjena: 28

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Subota, Avgust 18, 2018 - 16:01
Plužine i Šavnik će svim osnovcima kupiti udžbenike

Četiri od 23 opštine, Berane, Budva, Plužine i Šavnik, obezbijediće besplatne udžbenike za sve osnovce. Lokalna uprava Herceg Novog to će učiniti za đake prva tri razreda, dok će 13 opština komplete besplatnih knjiga pokloniti samo prvacima. U budžetima četiri opštine ta stavka nije planirana.
 

Subota, Avgust 18, 2018 - 14:16
Preminuo Jovan Karadžić-Kadžo

Nakon kraće bolesti, danas je u 77. godini preminuo poznati slikar i vajar Jovan Karadžić-Kadžo.

Subota, Avgust 18, 2018 - 11:35
Ministarstvo nauke izdvojilo milion eura za mlade istraživače

Ministarstvo nauke raspisalo je konkurs kojim mladim istraživačima, budućim doktorima nauka, omogućava da se u naredne tri godine puno radno vrijeme posvete naučno-istraživačkom radu o trošku države.

Subota, Avgust 18, 2018 - 10:36
Počelo takmičenje u ljenčarenju: Za najvećeg lenjivca 18 konkurenata

Tradicionalno takmičenje u ljenčarenju, šesto po redu, koje je počelo danas, okupilo je ukupno 18 takmičara, od čega 15 iz Crne Gore i tri iz Srbije.

Subota, Avgust 18, 2018 - 10:09
Putevi suvi

U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevim i uz dobru vidljivost, saopštili su iz Auto-moto saveza i vozačima savjetovali da vožnju prilagode saobraćajnim i vremenskim uslovima.