Pivljani bi Baju da podignu spomenik
Objavljeno: Utorak, Mart 13, 2018 - 13:21
Autor:
onogost.me

Udruženje Pivljana iz Podgorice uputilo je inicijativu da se u Plužinama podigne spomenik najpoznatijem pivskom junaku - Baju (Nikoliću) Pivljaninu. Čeka se „zeleno svjetlo“ Ministarstva kulture, a nakon toga bi SO Plužine odlučivala o incijativi.

Foto : Screenshot (YouTube)

„Kada se ta zakonska procedura završi, slijedi raspisivanje konkursa i odabir idejnog rješenja. Opština je spremna da finansijski podrži tu inicijativu“, kazao je predsjednik opštine Mijuško Bajagić.

Inicijativa je naišla na veliku podršku stanovnika Pive, ali i negodovanja mještana Rudinica, sela u kome je Bajo Pivljanin rođen. Oni peticijom traže da se spomenik podigne u Bajovom rodnom selu. Kako ističu pokretači inicijative, do sada je peticiju potpisalo oko hiljadu ljudi.

„Svako ima pravo na stav i smatram da je inicijativa da se spomenik podigne u Rudinicama potpuno legitimna. Moje lično mišljenje je da spomenik treba graditi u gradskom jezgru i da Bajo Pivljanin zaslužuje da mu se spomenik podigne u centru Plužina“, kazao je Bajagić.

Bivši predsjednik SO Plužine Velimir Jovović kaže da je spreman da finansira gradnju spomenika junaku koji je poginuo 7. maja 1685. u bici na Vrtijeljci, nadomak Cetinja, i koga je i Njegoš opjevao u „Gorskom vijencu“.

 

Izvor: vijesti.me

Ukupno ocjena: 29

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Nedjelja, Jun 17, 2018 - 19:18
Predstavljen vodič za jednoroditeljske porodice

Udruženje Roditelji izdalo je vodič koji treba da pomogne članovima jednoroditeljskih porodica da jednom mjestu dobiju ključne informacije u vezi sa formalnim, pravnim i administrativnim procedurama koji prate proces razvoda, svim izazovima samohranog roditeljstva i usklađivanjem odnosa među bivšim partnerima, prije svega u cilju zaštite djece.

Nedjelja, Jun 17, 2018 - 16:33
Zaboravljenim stazama: Komarnica

Tekla je rijeka kroz planine i polja, nosila kamen ispred sebe, vardala i komarala, pa je nazvaše Komarnica. Dok je tako komarala i komadala, širila je svojim tokom poljanu između brda i greda, a onda je rascijepila zemlju pod sobom i u nju se glavački zaletjela. Poljana, raspolućena rijekom, koja se povukla u svoj tok zatravi, brdo se okiti drvetom... Samo sure grede junački izložiše gole grudi udarima vjetrova i snjegova. Polako cijeli taj kraj počeše zvati po rijeci...

Nedjelja, Jun 17, 2018 - 14:37
Nikšićanin 30 puta darovao krv: Ne treba da čekaš da te neko zove

Kada daješ krv treba da znaš da si nekome spasao život, ne treba da čekaš da te neko zove, kaže tridesetpetogodišnji Milan Hajrušaj iz Nikšića koji je do sada 30 puta dao krv.

Nedjelja, Jun 17, 2018 - 09:18
AMSCG: Povoljni uslovi za vožnju

U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima, a iz Auto moto saveza apeluju na vozače da voze oprezno i poštuju saobraćajna pravila.

Nedjelja, Jun 17, 2018 - 08:55
Vodna škola na Grahovu od 18. do 24.

Savez izviđača Crne Gore od 18. do 24. juna 2018. godine organizuje izviđačku vodnu školu na Grahovu.