Pivljani bi Baju da podignu spomenik
Objavljeno: Utorak, Mart 13, 2018 - 13:21
Autor:
onogost.me

Udruženje Pivljana iz Podgorice uputilo je inicijativu da se u Plužinama podigne spomenik najpoznatijem pivskom junaku - Baju (Nikoliću) Pivljaninu. Čeka se „zeleno svjetlo“ Ministarstva kulture, a nakon toga bi SO Plužine odlučivala o incijativi.

Foto : Screenshot (YouTube)

„Kada se ta zakonska procedura završi, slijedi raspisivanje konkursa i odabir idejnog rješenja. Opština je spremna da finansijski podrži tu inicijativu“, kazao je predsjednik opštine Mijuško Bajagić.

Inicijativa je naišla na veliku podršku stanovnika Pive, ali i negodovanja mještana Rudinica, sela u kome je Bajo Pivljanin rođen. Oni peticijom traže da se spomenik podigne u Bajovom rodnom selu. Kako ističu pokretači inicijative, do sada je peticiju potpisalo oko hiljadu ljudi.

„Svako ima pravo na stav i smatram da je inicijativa da se spomenik podigne u Rudinicama potpuno legitimna. Moje lično mišljenje je da spomenik treba graditi u gradskom jezgru i da Bajo Pivljanin zaslužuje da mu se spomenik podigne u centru Plužina“, kazao je Bajagić.

Bivši predsjednik SO Plužine Velimir Jovović kaže da je spreman da finansira gradnju spomenika junaku koji je poginuo 7. maja 1685. u bici na Vrtijeljci, nadomak Cetinja, i koga je i Njegoš opjevao u „Gorskom vijencu“.

 

Izvor: vijesti.me

Ukupno ocjena: 3

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Utorak, Mart 20, 2018 - 19:12
U OŠ “Ivan Vušović” učili o prevenciji bolesti zavisnosti

U okviru redovne aktivnosti Kancelarije za prevenciju bolesti zavisnosti Nikšić, a u skladu sa godišnjim Planom i programom rada, predstavnice za prevenciju bolesti zavisnosti, Ljubica Abramović i Ratka Jakšić,  upoznale su učenike VIII i  IX  razreda OŠ “Ivan Vušović“ sa tom temom.

Utorak, Mart 20, 2018 - 14:44
Potvrđena optužnica protiv Nikšićanina zbog krađe goriva

Osnovni sud u Nikšiću potvrdio je optužnicu tužilaštva protiv K.B. (18) zbog produženog krivičnog djela teška krađa. Ranije su iz Uprave policije saopštili da su K.B. i maloljetni P.K. 9. februara krali dizel gorivo iz agregata koji pripada firmi Telekom Crna Gora.

Utorak, Mart 20, 2018 - 08:18
AMSCG: Putevi mokri i klizavi

U Crnoj Gori jutros se, zbog kiše i snijega, saobraća po mokrim i klizavim putevima, uz smanjenu vidljivost, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMSCG).

Utorak, Mart 20, 2018 - 08:15
Djelovi opštine danas bez struje

Zbog planiranih radova na mreži danas će bez napajanja električnom energijom ostati pojedini djelovi nikšićke opštine.

Ponedjeljak, Mart 19, 2018 - 19:54
Pronađeno beživotno tijelo Momira Goranovića

Danas oko 17h pronađeno je tijelo Momira Goranovića za kojim su mještani, policija i spasioci tragali tri dana u rejonu Golije.