Narodna nošnja kao lajt motiv u kreacijama Jelene Đukanović
Objavljeno: Petak, Januar 12, 2018 - 14:30
Autor:
onogost.me

Nikšićanima i široj publici poznata je kao modna kreatorka, Jelena Đukanović danas je direktorica JU „Muzeji i galerije“.

Foto : Privatna arhiva

Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu - katedra tekstila, magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju - vajarski odsjek. Autor je kostima za 22 pozorišne predstave, sedam igranih filmova, tv drame, muzičke i reklamne spotove itd.

Naša sagovornica ističe da je svoju fascinaciju tradicionalnim tekstilom i tradicionalnim zanatstvom pretočila u 14 autorskih kolekcija koje su izlagane i prikazivane u zemlji i inostranstvu.

Lijepe uspomene vežu je za kraj osamdesetih i početak devedestih, zahvaljući angažmanu na mjestu modnog kreatora u Montex-ovoj „Domaćoj radinosti“ kada je prije skoro trideset godina i u kontaktu sa pletiljama, tkaljama i veziljama sa prostora Crne Gore i Hercegovine istraživala narodne nošnje, materijale i zanatske tehnike u izumiranju.

„Nikšićki Monty je tih godina bio velika „fabrika bez krova“, kako je tada nazivana proizvodnja izuzetnih pletenih i tkanih kolekcija koje su plasirane na tržište širom Evrope“, prisjeća se Đukanović.

Potreba da se stari zanati, tehnologija i recepture u oblasti tekstila sačuvaju, održe i primjene u savremenom odjevanju je naglašena na svim Jeleninim radovima.

„Međunarodni projekat FASHION INTELLIGENCE koji afirmiše tu ideju na evropskom planu je promovisan ove godine u Italiji u Museo di Arte Contemporanea, a zatim i u nikšićkom Tehnopolisu u saradnji sa italijanskim umjetnicima i teoretičarima mode koje predvodi prof. Andrijana Popović iz Barija“, podsjeća ona.

Za narednu godinu planiran je nastavak projekta u saradnji sa Etnografskim muzejom sa Cetinja i Muzejom iz Nikšića na zajedničkom istraživanju etnologa, umjetnika i teoretičara mode.

Nikšić City navigator

Ukupno ocjena: 40

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Četvrtak, April 26, 2018 - 16:17
U Parku prirode Piva zadovoljni posjetom

Park prirode (PP) "Piva" trogodišnjicu postojanja obilježio je redizajniranim sajtom, jednim od najnaprednijih sajtova u Crnoj Gori, kako je rečeno na konferenciji za novinare.

Četvrtak, April 26, 2018 - 15:18
Pivarci prikupili 40 jedinica krvi

Klub dobrovoljnih davalaca krvi Pivare „Trebjesa“ organizovao je danas tradicionalnu proljećnu akciju davanja krvi, u kojoj je u Centru za transfuziju Opšte bolnice Nikšić prikupljeno 40 jedinica krvi.

Četvrtak, April 26, 2018 - 15:12
Radionice kreativnog pisanja na engleskom jeziku sjutra i preksjutra

Nastavljajući saradnju sa Angelom J. Kecojević, Fondacija Marija Kotri organizuje „Imagination...“ - radionice kreativnog pisanja na engleskom jeziku.

Četvrtak, April 26, 2018 - 12:29
DMEN: Krajnje je vrijeme da se odgovorno pristupi problemu zamućenja potoka Mačak

Zamućena boksitna voda iz rudokopa crvenih boksita - Biočki stan se i nakon mjesec i više odliva preko potoka Mačak u Gračanicu, Liverovićko jezero i dalje u  Zetu. Nije ovo jedini slučaj kada je rijeka Gračanica glavni recepijent otpadnih voda Rudnika Boksita, zato što ne postoje adekvatni taložnici koji bi spriječili odlivanje mulja, već je ovo poslednji u nizu ekoloških incidenata ovog tipa. Zapravo, Rudnik Boksita je praktično i jedini izvor zagađenja Gračanice na ovim prostorima, smatraju u Društvu mladih ekologa Nikšić.

Četvrtak, April 26, 2018 - 09:07
Dobri uslovi za vožnju

U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima i uglavnom uz dobru vidljivost, saopštili su iz Auto-moto saveza Crne Gore.