Narodna nošnja kao lajt motiv u kreacijama Jelene Đukanović
Objavljeno: Petak, Januar 12, 2018 - 14:30
Autor:
onogost.me

Nikšićanima i široj publici poznata je kao modna kreatorka, Jelena Đukanović danas je direktorica JU „Muzeji i galerije“.

Foto : Privatna arhiva

Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu - katedra tekstila, magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju - vajarski odsjek. Autor je kostima za 22 pozorišne predstave, sedam igranih filmova, tv drame, muzičke i reklamne spotove itd.

Naša sagovornica ističe da je svoju fascinaciju tradicionalnim tekstilom i tradicionalnim zanatstvom pretočila u 14 autorskih kolekcija koje su izlagane i prikazivane u zemlji i inostranstvu.

Lijepe uspomene vežu je za kraj osamdesetih i početak devedestih, zahvaljući angažmanu na mjestu modnog kreatora u Montex-ovoj „Domaćoj radinosti“ kada je prije skoro trideset godina i u kontaktu sa pletiljama, tkaljama i veziljama sa prostora Crne Gore i Hercegovine istraživala narodne nošnje, materijale i zanatske tehnike u izumiranju.

„Nikšićki Monty je tih godina bio velika „fabrika bez krova“, kako je tada nazivana proizvodnja izuzetnih pletenih i tkanih kolekcija koje su plasirane na tržište širom Evrope“, prisjeća se Đukanović.

Potreba da se stari zanati, tehnologija i recepture u oblasti tekstila sačuvaju, održe i primjene u savremenom odjevanju je naglašena na svim Jeleninim radovima.

„Međunarodni projekat FASHION INTELLIGENCE koji afirmiše tu ideju na evropskom planu je promovisan ove godine u Italiji u Museo di Arte Contemporanea, a zatim i u nikšićkom Tehnopolisu u saradnji sa italijanskim umjetnicima i teoretičarima mode koje predvodi prof. Andrijana Popović iz Barija“, podsjeća ona.

Za narednu godinu planiran je nastavak projekta u saradnji sa Etnografskim muzejom sa Cetinja i Muzejom iz Nikšića na zajedničkom istraživanju etnologa, umjetnika i teoretičara mode.

Nikšić City navigator

Ukupno ocjena: 65

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Srijeda, Jul 18, 2018 - 16:57
Udružimo se, Rosi je za liječenje potrebno još 20.000 eura

Našoj sugrađanki, Rosi Knežević, za transplataciju bubrega potrebno  je još 20.000 eura, pa porodica i prijatelji apeluju da svi udruženim snagama skupimo novac za liječenje ove 27-godišnje djevojke.

Srijeda, Jul 18, 2018 - 15:06
Nikšićanin prvi profesionalni predavač hoda u Crnoj Gori: Volim od potencijala da pravim modele

Mladen Todorović iz Nikšića gradi uspješnu manekensku karijeru kako u Crnoj Gori, tako i u inostranstvu. Osim toga, ovaj dečko je poznat i po tome što je prvi i jedini profesionalni catwalk predavač, odnosno predavač hoda za ženske modele  u Crnoj Gori.

Srijeda, Jul 18, 2018 - 11:21
SRK „Nikšić“ i DMEN prebacili 120 kg ribe u Slano jezero

Volonteri NVO Društvo mladih ekologa su učestvovali u akciji spasavanja ribe na Slanom jezeru koju je organizovao Sportsko ribolovni klub "Nikšić" (SRK NK).

Srijeda, Jul 18, 2018 - 10:09
Saobraća se po suvim putevima

U Crnoj Gori jutros se saobraća po većinom suvim putevima, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMSCG).

Srijeda, Jul 18, 2018 - 09:47
U avgustu drugi rok za upis u srednje škole

Naknadni konkurs za upis u prvi razred srednjih škola je u pripremi i biće objavljen tokom jula. Prijavljivanje je planirano za 15., 16. i 17. avgust.