Narodna nošnja kao lajt motiv u kreacijama Jelene Đukanović
Objavljeno: Petak, Januar 12, 2018 - 14:30
Autor:
onogost.me

Nikšićanima i široj publici poznata je kao modna kreatorka, Jelena Đukanović danas je direktorica JU „Muzeji i galerije“.

Foto : Privatna arhiva

Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu - katedra tekstila, magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju - vajarski odsjek. Autor je kostima za 22 pozorišne predstave, sedam igranih filmova, tv drame, muzičke i reklamne spotove itd.

Naša sagovornica ističe da je svoju fascinaciju tradicionalnim tekstilom i tradicionalnim zanatstvom pretočila u 14 autorskih kolekcija koje su izlagane i prikazivane u zemlji i inostranstvu.

Lijepe uspomene vežu je za kraj osamdesetih i početak devedestih, zahvaljući angažmanu na mjestu modnog kreatora u Montex-ovoj „Domaćoj radinosti“ kada je prije skoro trideset godina i u kontaktu sa pletiljama, tkaljama i veziljama sa prostora Crne Gore i Hercegovine istraživala narodne nošnje, materijale i zanatske tehnike u izumiranju.

„Nikšićki Monty je tih godina bio velika „fabrika bez krova“, kako je tada nazivana proizvodnja izuzetnih pletenih i tkanih kolekcija koje su plasirane na tržište širom Evrope“, prisjeća se Đukanović.

Potreba da se stari zanati, tehnologija i recepture u oblasti tekstila sačuvaju, održe i primjene u savremenom odjevanju je naglašena na svim Jeleninim radovima.

„Međunarodni projekat FASHION INTELLIGENCE koji afirmiše tu ideju na evropskom planu je promovisan ove godine u Italiji u Museo di Arte Contemporanea, a zatim i u nikšićkom Tehnopolisu u saradnji sa italijanskim umjetnicima i teoretičarima mode koje predvodi prof. Andrijana Popović iz Barija“, podsjeća ona.

Za narednu godinu planiran je nastavak projekta u saradnji sa Etnografskim muzejom sa Cetinja i Muzejom iz Nikšića na zajedničkom istraživanju etnologa, umjetnika i teoretičara mode.

Nikšić City navigator

Ukupno ocjena: 7

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Subota, Januar 20, 2018 - 13:19
Heroj sa osmjehom na gubilištu – poruka da ne može i ne smije biti mirenja sa zlom!

Borac i slobodar, Ljubo Čupić, koji je među brojnima strjeljan zbog antifašizma, sigurno nije bio jedini koji je bez straha izašao na crtu za metak. Herosjtvo i junaštvo krasilo je mnoge njegove drugove borce. 

Subota, Januar 20, 2018 - 08:10
AMSCG: Oprez zbog mokrih i klizavih puteva

U Crnoj Gori danas se saobraća po mokrim i klizavim putevima, a na sjeveru ima snijega i poledice.

Petak, Januar 19, 2018 - 14:34
Društvo mladih ekologa Nikšić obilježilo 25 godina postojanja

NVO „Društvo mladih ekologa Nikšić“ juče je obilježila 25 godina postojanja i tom prilikom prezentovala retrospektivu projekta „Promocija i valorizacija nedovoljno iskorišćenih ekoturističkih potencijala Nikšića“ .

Petak, Januar 19, 2018 - 09:11
Centar za socijalni rad: Sve više prijavljenih slučajeva nasilja u porodici

Nakon tri Dnevna boravka za stare, Gradskog vešeraja i Pomoći u kući, Nikšić je dobio i Savjetovalište za brak i porodicu i Dnevni boravak 27 plus.

Petak, Januar 19, 2018 - 08:26
Eksplozija u Željezari, nema povrijeđenih

U nikšićkoj Željezari u utorak, 16. januara oko 23h eksplodirala je mina koja se nalazila u peći sa otpadnim željezom čije je topljenje bilo počelo. U toku eksplozije u pogonu je bilo dvadesetak radnika, a srećom, niko nije povrijeđen.