Life has no replay: Sjećanje na Mariju Kotri
Objavljeno: Srijeda, Maj 16, 2018 - 09:02
Autor:
Marija Vujovic

Kratkim dokumentarnim filmom “Life has no replay!”, autora Nila Dajmonda i izložbom radova ostvarenih kroz radionice koje je organizovala Fondacija ''Marija Kotri'' prisutni u Nikšićkom pozorištu sinoć su se još jednom sjetili djevojčice koja je tragično nastradala u saobraćajnoj nesreći u blizini nikšićke Željezničke stanice.

Foto : Marija Vujović

Pored toga, Fondacija je ovim događajem skrenula pažnju na brojne probleme u željezničkom saobraćaju sa kojima se i danas suočavaju naši sugrađani.

Kako je istakao Andro Martinović, član Upravnog odbora Fondacije, mnogi pružni prelazi koji su prikazani u filmu nijesu ni dan danas obezbijeđeni, ali i dodao kako nije veliki optimista da će se to desiti. Kazao je par riječi o Mariji i njenim roditeljima - Svetlani i Đorđiju koji su pokrenuli Fondaciju.

„Marija je bila izuzetno darovita curica što se može vidjeti u ovom filmu, na jedan neobičan način. Svako dijete koje je pametno i talentovano, ono, zapravo, kako odrasta sve više postaje dijete. Svetlana i Đorđije su takvi ljudi, oni su najstrašniju traumu koju čovjek može da doživi pretvorili u nešto drugo. Oni su se okrenuli životu, pokrenuli su tu Fondaciju. Jedna od stvari koje su napravili sa svojim prijateljima je i ovaj film, u kojem je Marija jedna od junakinja. Sa druge strane govori o jednom od niza problema kojih mi odrasli nekada nijesmo svjesni“, naveo je on dodajući da od djece treba nešto da naučimo, ali i da im posvetimo više pažnje.

Fondacija ''Marija Kotri'', sa sjedištem u Nikšiću, osnovana je maja 2017. godine, sa željom da sačuva uspomenu na Mariju. Fondacija, zajedno sa školama i drugim institucijama, kao i sa svim ljudima dobre volje, kroz humanitarni rad, promociju darovite djece, organizaciju edukativnih i kreativnih radionica, objavljivanjem knjiga i drugih publikacija za djecu, radi na ostvarivanju svojih ciljeva. To su: humanitarni rad, promocija dječjeg stvaralaštva i kreativnosti i stvaranje uslova za veću bezbjednost u saobraćaju.

Fondacija je, u skladu sa svojim programskim aktivnostima, realizovala projekte Nikšić light – radionica fotografije na engleskom jeziku ostvarena u saradnji sa režiserom i fotografom iz Kanade  Nilom Dajmondom, HOBBLDOWN i IMAGINATION – radionica kreativnog pisanja na engleskom jeziku realizovana u saradnji sa spisateljicom iz Engleske Anđelom Kecojević, BITI ILI NE BITI-VOLONTER! – radionica o volonterizmu realizovana u saradnji sa NVO Naša budućnost, NVO Omladinski klub Nikšić i Bedem festom, članovi slikarske radionice „Otvoreni atelje“, zajedno sa mentorkom Vesnom Sušić, na Domu revolucije oslikali su mural sa motivom Marijinog rada.

Pored toga, Fondacija ''Marija Kotri'' ustanovila je tradicionalno nagrađivanje najboljeg učenika OŠ „Olga Golović“. Ove godine dobiće obezbijeđeni su plaketa i prigodan poklon. Podsjetimo, prošle školske godine najbolja među najboljima bila je Teodora Ilić, koja je od Fondacije dobila laptop.

Knjiga „Marija i slavuj – Putovanje po mjesečini“ trenutno je u pripremi. Autorka je Anđela Kecojević i posvećena je Mariji.

Takođe, Fondacija je pokrenula projekat „PAZI GDJE PRELAZIŠ! Life fas no replay“ koji se bavi povećanjem stepena bezbjednosti u željezničkom saobraćaju. Projekat se realizuje u dvije faze – postavljanje tabli upozorenja i održavanje edukativnih radionica u osnovnim školama.

U okviru tog projekta urađen je i ovaj dokumentarni film koji govori o problemima željezničkog saobraćaja na teritoriji opštine Nikšić, o Fondaciji, o Mariji...

Ukupno ocjena: 22

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Subota, Avgust 18, 2018 - 16:01
Plužine i Šavnik će svim osnovcima kupiti udžbenike

Četiri od 23 opštine, Berane, Budva, Plužine i Šavnik, obezbijediće besplatne udžbenike za sve osnovce. Lokalna uprava Herceg Novog to će učiniti za đake prva tri razreda, dok će 13 opština komplete besplatnih knjiga pokloniti samo prvacima. U budžetima četiri opštine ta stavka nije planirana.
 

Subota, Avgust 18, 2018 - 14:16
Preminuo Jovan Karadžić-Kadžo

Nakon kraće bolesti, danas je u 77. godini preminuo poznati slikar i vajar Jovan Karadžić-Kadžo.

Subota, Avgust 18, 2018 - 11:35
Ministarstvo nauke izdvojilo milion eura za mlade istraživače

Ministarstvo nauke raspisalo je konkurs kojim mladim istraživačima, budućim doktorima nauka, omogućava da se u naredne tri godine puno radno vrijeme posvete naučno-istraživačkom radu o trošku države.

Subota, Avgust 18, 2018 - 10:36
Počelo takmičenje u ljenčarenju: Za najvećeg lenjivca 18 konkurenata

Tradicionalno takmičenje u ljenčarenju, šesto po redu, koje je počelo danas, okupilo je ukupno 18 takmičara, od čega 15 iz Crne Gore i tri iz Srbije.

Subota, Avgust 18, 2018 - 10:09
Putevi suvi

U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevim i uz dobru vidljivost, saopštili su iz Auto-moto saveza i vozačima savjetovali da vožnju prilagode saobraćajnim i vremenskim uslovima.