Life has no replay: Sjećanje na Mariju Kotri
Objavljeno: Srijeda, Maj 16, 2018 - 09:02
Autor:
Marija Vujovic

Kratkim dokumentarnim filmom “Life has no replay!”, autora Nila Dajmonda i izložbom radova ostvarenih kroz radionice koje je organizovala Fondacija ''Marija Kotri'' prisutni u Nikšićkom pozorištu sinoć su se još jednom sjetili djevojčice koja je tragično nastradala u saobraćajnoj nesreći u blizini nikšićke Željezničke stanice.

Foto : Marija Vujović

Pored toga, Fondacija je ovim događajem skrenula pažnju na brojne probleme u željezničkom saobraćaju sa kojima se i danas suočavaju naši sugrađani.

Kako je istakao Andro Martinović, član Upravnog odbora Fondacije, mnogi pružni prelazi koji su prikazani u filmu nijesu ni dan danas obezbijeđeni, ali i dodao kako nije veliki optimista da će se to desiti. Kazao je par riječi o Mariji i njenim roditeljima - Svetlani i Đorđiju koji su pokrenuli Fondaciju.

„Marija je bila izuzetno darovita curica što se može vidjeti u ovom filmu, na jedan neobičan način. Svako dijete koje je pametno i talentovano, ono, zapravo, kako odrasta sve više postaje dijete. Svetlana i Đorđije su takvi ljudi, oni su najstrašniju traumu koju čovjek može da doživi pretvorili u nešto drugo. Oni su se okrenuli životu, pokrenuli su tu Fondaciju. Jedna od stvari koje su napravili sa svojim prijateljima je i ovaj film, u kojem je Marija jedna od junakinja. Sa druge strane govori o jednom od niza problema kojih mi odrasli nekada nijesmo svjesni“, naveo je on dodajući da od djece treba nešto da naučimo, ali i da im posvetimo više pažnje.

Fondacija ''Marija Kotri'', sa sjedištem u Nikšiću, osnovana je maja 2017. godine, sa željom da sačuva uspomenu na Mariju. Fondacija, zajedno sa školama i drugim institucijama, kao i sa svim ljudima dobre volje, kroz humanitarni rad, promociju darovite djece, organizaciju edukativnih i kreativnih radionica, objavljivanjem knjiga i drugih publikacija za djecu, radi na ostvarivanju svojih ciljeva. To su: humanitarni rad, promocija dječjeg stvaralaštva i kreativnosti i stvaranje uslova za veću bezbjednost u saobraćaju.

Fondacija je, u skladu sa svojim programskim aktivnostima, realizovala projekte Nikšić light – radionica fotografije na engleskom jeziku ostvarena u saradnji sa režiserom i fotografom iz Kanade  Nilom Dajmondom, HOBBLDOWN i IMAGINATION – radionica kreativnog pisanja na engleskom jeziku realizovana u saradnji sa spisateljicom iz Engleske Anđelom Kecojević, BITI ILI NE BITI-VOLONTER! – radionica o volonterizmu realizovana u saradnji sa NVO Naša budućnost, NVO Omladinski klub Nikšić i Bedem festom, članovi slikarske radionice „Otvoreni atelje“, zajedno sa mentorkom Vesnom Sušić, na Domu revolucije oslikali su mural sa motivom Marijinog rada.

Pored toga, Fondacija ''Marija Kotri'' ustanovila je tradicionalno nagrađivanje najboljeg učenika OŠ „Olga Golović“. Ove godine dobiće obezbijeđeni su plaketa i prigodan poklon. Podsjetimo, prošle školske godine najbolja među najboljima bila je Teodora Ilić, koja je od Fondacije dobila laptop.

Knjiga „Marija i slavuj – Putovanje po mjesečini“ trenutno je u pripremi. Autorka je Anđela Kecojević i posvećena je Mariji.

Takođe, Fondacija je pokrenula projekat „PAZI GDJE PRELAZIŠ! Life fas no replay“ koji se bavi povećanjem stepena bezbjednosti u željezničkom saobraćaju. Projekat se realizuje u dvije faze – postavljanje tabli upozorenja i održavanje edukativnih radionica u osnovnim školama.

U okviru tog projekta urađen je i ovaj dokumentarni film koji govori o problemima željezničkog saobraćaja na teritoriji opštine Nikšić, o Fondaciji, o Mariji...

Ukupno ocjena: 13

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Subota, Maj 26, 2018 - 12:03
Noć mladosti i ljepote maturanata Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole

Srećni zbog kraja školovanja, a ipak i malo tužni zbog rastanka sa prijateljima, maturanti Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole ozvaničili su sinoć kraj srednjoškolskih dana.

Subota, Maj 26, 2018 - 09:18
AMSCG: Povoljni uslovi za vožnju

U Crnoj Gori jutros su povoljni vremenski uslovi za saobraćaj, osim na pojedinim dionicama na sjeveru gdje jutarnja magla smanjuje vidljivost, saopšteno je iz Auto-moto saveza.

Subota, Maj 26, 2018 - 08:27
U aprilu potrošeno 24 odsto manje struje

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u aprilu preuzeli ukupno 188.778.119 kilovat sati struje, što je oko 24 odsto manje u odnosu na mart, saopštili su danas iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDIS.

Subota, Maj 26, 2018 - 08:01
Migranati preko Krsca za Hercegovinu

Malo ko od Gačana ovih dana nije imao blizak susret sa migrantima. Zato i policija ima pune ruke posla, skoro svaki dan privedu po grupu nezvanih gostiju.

Petak, Maj 25, 2018 - 16:32
Zbor Župljana: Uputiće dopise Markoviću i Grboviću

Na zboru mještana nikšićke Župe, kome je prisustvovalo 98 stanovnika toga kraja, odlučeno je da se upute dopisi predsjednicima Vlade i Opštine Nikšić, kao i predstavniku Uniproma, firme koja gazduje rudokopima u tom kraju, da se u roku od 15 dana organizuje sastanak kako bi pokušali naći rješenje za probleme u toj mjesnoj zajednici.