Krivolovci sve češće "u mrežama" SRK "Nikšić"
Objavljeno: Nedjelja, Mart 11, 2018 - 19:56
Autor:
onogost.me

Na adresu Sportsko-ribolovnog kluba "Nikšić" minulih mjeseci stižu priznanja sa raznih strana za izuzetne rezultate kada je u pitanju borba protiv krivolova. 

Foto : SCREENSHOT

Novo rukovodstvo tog kluba odlučilo je da se ozbiljno uhvati u koštac sa krivolovcima na nikšićkim vodama, pa su u kratkom roku napravljeni izuzetni rezultati. 

"Od decembra prošle godine do danas imali smo tri krivične prijave, imali smo jednu prekršajnu prijavu i zaplijenili smo 7 komada mreže od kojih je jedna bila duga čak 600 metara", kaže Bratislav Čolaković , predsjednik komisije za zaštitu SRK "Nikšić".

Sekretar kluba, Vlatko Simović zadovoljan je dosadašnjim učinkom. 
"Naša čuvarska služba reaguje momentalno, ako je neki veći problem ide asistencija centra bezbjednosti, interventna jedinica obilazi jezera uveče, tako da smo za 10 minuta najkasnije tu", kaže on.

Žejko Vukotić jedan je od trojice čuvara koji pokrivaju vode velike nikšićke opštine.  Sa skromnom opremom, ali uz dobru organizaciju i podršku aktivnih ribolovaca i volontera uspijevaju da izađu na kraj sa, kako kaže, i ozbiljnim krivolovcima. 

"Radi se o organizovanom vršenju krivoloma, to su ljudi koji imaju vozila, radio vezu, telefone, sa time se suočavamo svaki dan. Mi smo u fazi smo nabavke nekoliko sonara, kamere za nadzor revira, boljih motora i čamaca. Kako vrijeme ide mora i služba da se modernizuje", objašnjava Vukotić. 

Klub je od ministarstva poljoprivrede nedavno dobio pohvale za dosadašnji učinak, a od rukovodstva nacionalnog parka Skadarsko jezero, gdje godinama unazad cvjeta krivolov, i poziv u pomoć. 

"Direktor nacionalnog parka nas je kontaktirao da napravimo protokol o saradnji koji će biti realizovan tokom sledeće sedmice, tako da će naša čuvarska služba odlaziti naSkadarsko jezero i pomagati", navodi Simović

Iz kluba poručuju da će u narednom periodu sprovoditi i kaznenu politiku za nadoknadu štete od pedesetak eura po kilograbu izlovljne ribe. Vjeruju da će to biti dobra poruka svima da se na pecanje može samo sa štapom u ruci. 

    tvcg

Ukupno ocjena: 20

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Nedjelja, Jun 17, 2018 - 19:18
Predstavljen vodič za jednoroditeljske porodice

Udruženje Roditelji izdalo je vodič koji treba da pomogne članovima jednoroditeljskih porodica da jednom mjestu dobiju ključne informacije u vezi sa formalnim, pravnim i administrativnim procedurama koji prate proces razvoda, svim izazovima samohranog roditeljstva i usklađivanjem odnosa među bivšim partnerima, prije svega u cilju zaštite djece.

Nedjelja, Jun 17, 2018 - 16:33
Zaboravljenim stazama: Komarnica

Tekla je rijeka kroz planine i polja, nosila kamen ispred sebe, vardala i komarala, pa je nazvaše Komarnica. Dok je tako komarala i komadala, širila je svojim tokom poljanu između brda i greda, a onda je rascijepila zemlju pod sobom i u nju se glavački zaletjela. Poljana, raspolućena rijekom, koja se povukla u svoj tok zatravi, brdo se okiti drvetom... Samo sure grede junački izložiše gole grudi udarima vjetrova i snjegova. Polako cijeli taj kraj počeše zvati po rijeci...

Nedjelja, Jun 17, 2018 - 14:37
Nikšićanin 30 puta darovao krv: Ne treba da čekaš da te neko zove

Kada daješ krv treba da znaš da si nekome spasao život, ne treba da čekaš da te neko zove, kaže tridesetpetogodišnji Milan Hajrušaj iz Nikšića koji je do sada 30 puta dao krv.

Nedjelja, Jun 17, 2018 - 09:18
AMSCG: Povoljni uslovi za vožnju

U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima, a iz Auto moto saveza apeluju na vozače da voze oprezno i poštuju saobraćajna pravila.

Nedjelja, Jun 17, 2018 - 08:55
Vodna škola na Grahovu od 18. do 24.

Savez izviđača Crne Gore od 18. do 24. juna 2018. godine organizuje izviđačku vodnu školu na Grahovu.