Jubilej – 250. saobraćajni čas i 100. pozitivno rješena inicijativa
Objavljeno: Petak, April 13, 2018 - 16:35
Autor:
onogost.me

NVO „Alfa centar“ održala je saobraćajni čas učenicima područnog odjeljenja Osnovne škole „Ivan Vušović“ u Rastovcu, kraj Nikšića, a času je prethodilo postavljanje odgovarajuće vertikalne saobraćajne signalizacije u blizini pomenutog područnog odjeljenja.

Foto : ALFA Centar

“Vec dugo tražimo i zahtijevamo da se problem postavljanja signalizacije riješi. ‘Alfa centar’ nam je mnogo pomogao, ali imamo još dosta stvari koje treba dovesti u red, najviše zbog djece”, kazao je u ime mještana Vidoje Kisić.

Direktor “Alfa centra”, Aleksandar Dedović, istakao je da je saobraćajni čas koji su realizovali u sklopu njihove misije povećanja saobraćajne kulture kod učenika predškolskog i školskog uzrasta, 250. po redu, dok je postavljanje odgovarajuće vertikalne saobraćajne signalizacije 100. inicijativa koju su podnijeli nadležnim organima lokalnih samouprava u Crnoj Gori i koja je pozitivno riješena. Prema njegovim riječima, 90 odsto podnijetih incijativa je uspješno realizovano, i to 81 iz oblasti rješavanja saobraćajne kulture, dok su ostale uglavnom iz oblasti komunalne djelatnosti.

“Iz godine u godinu, doduše veoma sporo, građani se oslobađaju straha od komunikacije sa odgovarajućim službama na lokalnom i nacionalnom nivou. Sve veći broj njih se aktivno uključuje u procese donošenja odluka i pokretanje različitih inicijativa čiji je rezultat povečanje bezbjednosti i ukupnog kvaliteta života”, istakao je Dedović.

Prema njegovim riječima još uvijek su građani usmjereni samo na rješavanje pitanja koji se tiču uskog broja zainteresovanih, dok je primjetan izostanak razumjevanja i podrške kada su u pitanju širi interesi.

“Veliki broj njih se jednostavno plaši koristiti svoja prava iz Zakona o lokalnoj samoupravi u strahu da se iz njima znanih razloga zamjeri ‘vlasti’ ili ‘nekome iz vlasti’. U tom oslobađanju od straha nevladine organizacije imaju važnu, ali ne i presudnu ulogu”, kazao je Dedović.

A da svoja prava građani mogu ostvariti bez nekih posebno komplikovanih procedura svjedoče, smatra on, njihovi dosadašnji uspjesi, a posebno je istakao dobru saradnju sa nikšićkim Sekretarijatom za saobraćaj i komunalne poslove.

“Znam da je daleko dan kada će ovakve i slične stvari biti svakodnevica, jer će se građani još dugo oslanjati na obećanja partijskih prijatelja, rođaka i kumova zanemarujući svoja prava koja im obezbjeđuje Zakon”, zaključio je on.

Koordinatorka programa bezbjednosti saobraćaja u “Alfa centru”, Nada Radović, sigurna je da će postavljanje vertikalne signalizacije uticati na povećanje opreza kod svih učesnika u saobraćaju, a posebno na vozače.

“Ali, bez kontinuirane edukacije od najmlađih do najstarijih u ovom dijelu MZ Vidrovan samo saobraćajni znak neće biti garancija da je problem koji su građani registrovali riješen. Apelujemo na sve da nam bezbjednost saobraćaja postane stil života, a briga prema sebi i drugima životni imperativ”, poručila je Radovićeva.

 

Izvor: vijesti.me

Ukupno ocjena: 31

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Srijeda, Jul 18, 2018 - 16:57
Udružimo se, Rosi je za liječenje potrebno još 20.000 eura

Našoj sugrađanki, Rosi Knežević, za transplataciju bubrega potrebno  je još 20.000 eura, pa porodica i prijatelji apeluju da svi udruženim snagama skupimo novac za liječenje ove 27-godišnje djevojke.

Srijeda, Jul 18, 2018 - 15:06
Nikšićanin prvi profesionalni predavač hoda u Crnoj Gori: Volim od potencijala da pravim modele

Mladen Todorović iz Nikšića gradi uspješnu manekensku karijeru kako u Crnoj Gori, tako i u inostranstvu. Osim toga, ovaj dečko je poznat i po tome što je prvi i jedini profesionalni catwalk predavač, odnosno predavač hoda za ženske modele  u Crnoj Gori.

Srijeda, Jul 18, 2018 - 11:21
SRK „Nikšić“ i DMEN prebacili 120 kg ribe u Slano jezero

Volonteri NVO Društvo mladih ekologa su učestvovali u akciji spasavanja ribe na Slanom jezeru koju je organizovao Sportsko ribolovni klub "Nikšić" (SRK NK).

Srijeda, Jul 18, 2018 - 10:09
Saobraća se po suvim putevima

U Crnoj Gori jutros se saobraća po većinom suvim putevima, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMSCG).

Srijeda, Jul 18, 2018 - 09:47
U avgustu drugi rok za upis u srednje škole

Naknadni konkurs za upis u prvi razred srednjih škola je u pripremi i biće objavljen tokom jula. Prijavljivanje je planirano za 15., 16. i 17. avgust.