Jubilej – 250. saobraćajni čas i 100. pozitivno rješena inicijativa
Objavljeno: Petak, April 13, 2018 - 16:35
Autor:
onogost.me

NVO „Alfa centar“ održala je saobraćajni čas učenicima područnog odjeljenja Osnovne škole „Ivan Vušović“ u Rastovcu, kraj Nikšića, a času je prethodilo postavljanje odgovarajuće vertikalne saobraćajne signalizacije u blizini pomenutog područnog odjeljenja.

Foto : ALFA Centar

“Vec dugo tražimo i zahtijevamo da se problem postavljanja signalizacije riješi. ‘Alfa centar’ nam je mnogo pomogao, ali imamo još dosta stvari koje treba dovesti u red, najviše zbog djece”, kazao je u ime mještana Vidoje Kisić.

Direktor “Alfa centra”, Aleksandar Dedović, istakao je da je saobraćajni čas koji su realizovali u sklopu njihove misije povećanja saobraćajne kulture kod učenika predškolskog i školskog uzrasta, 250. po redu, dok je postavljanje odgovarajuće vertikalne saobraćajne signalizacije 100. inicijativa koju su podnijeli nadležnim organima lokalnih samouprava u Crnoj Gori i koja je pozitivno riješena. Prema njegovim riječima, 90 odsto podnijetih incijativa je uspješno realizovano, i to 81 iz oblasti rješavanja saobraćajne kulture, dok su ostale uglavnom iz oblasti komunalne djelatnosti.

“Iz godine u godinu, doduše veoma sporo, građani se oslobađaju straha od komunikacije sa odgovarajućim službama na lokalnom i nacionalnom nivou. Sve veći broj njih se aktivno uključuje u procese donošenja odluka i pokretanje različitih inicijativa čiji je rezultat povečanje bezbjednosti i ukupnog kvaliteta života”, istakao je Dedović.

Prema njegovim riječima još uvijek su građani usmjereni samo na rješavanje pitanja koji se tiču uskog broja zainteresovanih, dok je primjetan izostanak razumjevanja i podrške kada su u pitanju širi interesi.

“Veliki broj njih se jednostavno plaši koristiti svoja prava iz Zakona o lokalnoj samoupravi u strahu da se iz njima znanih razloga zamjeri ‘vlasti’ ili ‘nekome iz vlasti’. U tom oslobađanju od straha nevladine organizacije imaju važnu, ali ne i presudnu ulogu”, kazao je Dedović.

A da svoja prava građani mogu ostvariti bez nekih posebno komplikovanih procedura svjedoče, smatra on, njihovi dosadašnji uspjesi, a posebno je istakao dobru saradnju sa nikšićkim Sekretarijatom za saobraćaj i komunalne poslove.

“Znam da je daleko dan kada će ovakve i slične stvari biti svakodnevica, jer će se građani još dugo oslanjati na obećanja partijskih prijatelja, rođaka i kumova zanemarujući svoja prava koja im obezbjeđuje Zakon”, zaključio je on.

Koordinatorka programa bezbjednosti saobraćaja u “Alfa centru”, Nada Radović, sigurna je da će postavljanje vertikalne signalizacije uticati na povećanje opreza kod svih učesnika u saobraćaju, a posebno na vozače.

“Ali, bez kontinuirane edukacije od najmlađih do najstarijih u ovom dijelu MZ Vidrovan samo saobraćajni znak neće biti garancija da je problem koji su građani registrovali riješen. Apelujemo na sve da nam bezbjednost saobraćaja postane stil života, a briga prema sebi i drugima životni imperativ”, poručila je Radovićeva.

 

Izvor: vijesti.me

Ukupno ocjena: 7

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Četvrtak, April 26, 2018 - 16:17
U Parku prirode Piva zadovoljni posjetom

Park prirode (PP) "Piva" trogodišnjicu postojanja obilježio je redizajniranim sajtom, jednim od najnaprednijih sajtova u Crnoj Gori, kako je rečeno na konferenciji za novinare.

Četvrtak, April 26, 2018 - 15:18
Pivarci prikupili 40 jedinica krvi

Klub dobrovoljnih davalaca krvi Pivare „Trebjesa“ organizovao je danas tradicionalnu proljećnu akciju davanja krvi, u kojoj je u Centru za transfuziju Opšte bolnice Nikšić prikupljeno 40 jedinica krvi.

Četvrtak, April 26, 2018 - 15:12
Radionice kreativnog pisanja na engleskom jeziku sjutra i preksjutra

Nastavljajući saradnju sa Angelom J. Kecojević, Fondacija Marija Kotri organizuje „Imagination...“ - radionice kreativnog pisanja na engleskom jeziku.

Četvrtak, April 26, 2018 - 12:29
DMEN: Krajnje je vrijeme da se odgovorno pristupi problemu zamućenja potoka Mačak

Zamućena boksitna voda iz rudokopa crvenih boksita - Biočki stan se i nakon mjesec i više odliva preko potoka Mačak u Gračanicu, Liverovićko jezero i dalje u  Zetu. Nije ovo jedini slučaj kada je rijeka Gračanica glavni recepijent otpadnih voda Rudnika Boksita, zato što ne postoje adekvatni taložnici koji bi spriječili odlivanje mulja, već je ovo poslednji u nizu ekoloških incidenata ovog tipa. Zapravo, Rudnik Boksita je praktično i jedini izvor zagađenja Gračanice na ovim prostorima, smatraju u Društvu mladih ekologa Nikšić.

Četvrtak, April 26, 2018 - 09:07
Dobri uslovi za vožnju

U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima i uglavnom uz dobru vidljivost, saopštili su iz Auto-moto saveza Crne Gore.