Forum u Tehnopolisu: Problem sajber kriminala svesti na najmanju mjeru
Objavljeno: Četvrtak, Oktobar 20, 2016 - 12:18

Tehnopolis je danas domaćin prvog Foruma o sajber bezbjednosti u Crnoj Gori.

Foto : Marija Vujović

Na ceremoniji predsjednik opštine Veselin Grbović prisutnima je kazao da svi treba da se zamisle zbog povećanja sajber kriminala u svijetu čemu, po njegovim riječima, i sami nerijetko doprinosimo ne preduzimajući sve mjere sigurnosti i bezbjednosti.

“Iako Crna Gora nije u tolikoj mjeri zahvaćena ovom vrstom problema, svakako treba preduzeti preventivne mjere i ovaj problem svesti na najmanju moguću mjeru. Prije par dana, tačnije u izbornom danu registrovani su pokušaji hakovanja sajtova firmi, političkih partija i nevladinih organizacija. Međutim, na sreću svih, adekvatno je reagovano i problemi su ubrzo riješeni”, podsjetio je Grbović.

On je dodao da je u ovoj oblasti, kao i u ostalima, neophodna potpuna saradnja i koordinacija kako bi crnogorski digitalni prostor bio zaštićen, te da je zbog svega navedenog izuzetno važna edukacija u oblasti sajber bezbjednosti.

“Zbog toga u potpunosti podržavamo osnivanje Centra za edukaciju u oblasti sajber bezbjednosti u Crnoj Gori čije će sjedište biti ovdje u Tehnopolisu. Uspostavljanjem ovog centra zaokružuje se priča o inovativno-tehnološkom centru čija misija je, između ostalog, shvatanje da je tehnologija tu da nam pomogne da razvijamo vizije i kreativnosti, a inovacije praktično primijenimo”, poručio je Grbović.

A kako je oktobar jmjesec sajber bezbjednosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) današnji gost Tehnopolisa bila je i ambasadorka te zemlje u Crnoj Gori Margaret Ann Uyehara. Ona je naglasila da je zajednički i najvažniji prioritet svih građana zaštita informacija i obezbjeđivanje uslova da mreže i sistemi budu sigurni i stabilni.

“Izazovi koje postavlja sajber bezbjednost su složeni i sveprisutni. U današnjem svijetu gdje su prijetnje dinamične i destruktivne održavanje otpornosti sistema poslovanja, dok se u isto vrijeme umanjuje rizik po bezbjednost, predstavlja pravi izazov sa kojim se suočavaju i vlade, ali i privatni sektor”, kazala je ona podsjećajući da američka vlada ulaže velike napore kako bi se povećala bezbjednost u ovoj oblasti.

Generalni direktor Ministarstva nauke Darko Petrušić istakao je da će Forum značajno doprinijeti razvoju svijesti, a svakako i obrazovanju u oblasti sajber bezbjednosti. Takođe je rekao da je cilj razvijati informaciono-komunikacione tehnologije jer će, kako je kazao, do 2020. godine u Evropi faliti oko million eksperata u toj oblasti.

“Tehnologija u 21. vijeku je neizbježna i to je nešto u šta zaista treba ulagati. Crna Gora je to prepoznala i značajna sredstva su uložena. Naravno, mi nastavljamo sa našim planovima i izvršenjem sljedećih projekata”, zaključio je Petrušić.

Radni dio Foruma otvorio je Kenan Duraković iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije svojim izlaganjem na temu “Sajber bezbjednost i zajednička odgovornost”. Forum u Tehnopolisu trajaće do 15h. Dejan Tomović iz Agencije za nacionalnu bezbjednost održaće predavanje na temu “Sajber terorizam i nacionalna bezbjednost”, dok će Jakša Backović iz Ministarstva unutrašnjih poslova predstaviti temu “Zaštita građana u sajber prostoru”. 

Ukupno ocjena: 150

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Četvrtak, April 26, 2018 - 16:17
U Parku prirode Piva zadovoljni posjetom

Park prirode (PP) "Piva" trogodišnjicu postojanja obilježio je redizajniranim sajtom, jednim od najnaprednijih sajtova u Crnoj Gori, kako je rečeno na konferenciji za novinare.

Četvrtak, April 26, 2018 - 15:18
Pivarci prikupili 40 jedinica krvi

Klub dobrovoljnih davalaca krvi Pivare „Trebjesa“ organizovao je danas tradicionalnu proljećnu akciju davanja krvi, u kojoj je u Centru za transfuziju Opšte bolnice Nikšić prikupljeno 40 jedinica krvi.

Četvrtak, April 26, 2018 - 15:12
Radionice kreativnog pisanja na engleskom jeziku sjutra i preksjutra

Nastavljajući saradnju sa Angelom J. Kecojević, Fondacija Marija Kotri organizuje „Imagination...“ - radionice kreativnog pisanja na engleskom jeziku.

Četvrtak, April 26, 2018 - 12:29
DMEN: Krajnje je vrijeme da se odgovorno pristupi problemu zamućenja potoka Mačak

Zamućena boksitna voda iz rudokopa crvenih boksita - Biočki stan se i nakon mjesec i više odliva preko potoka Mačak u Gračanicu, Liverovićko jezero i dalje u  Zetu. Nije ovo jedini slučaj kada je rijeka Gračanica glavni recepijent otpadnih voda Rudnika Boksita, zato što ne postoje adekvatni taložnici koji bi spriječili odlivanje mulja, već je ovo poslednji u nizu ekoloških incidenata ovog tipa. Zapravo, Rudnik Boksita je praktično i jedini izvor zagađenja Gračanice na ovim prostorima, smatraju u Društvu mladih ekologa Nikšić.

Četvrtak, April 26, 2018 - 09:07
Dobri uslovi za vožnju

U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima i uglavnom uz dobru vidljivost, saopštili su iz Auto-moto saveza Crne Gore.