Đurović dao novac za spomenik Ljubu Čupiću?
Objavljeno: Srijeda, Februar 14, 2018 - 09:11
Autor:
onogost.me

Predsjednik Odbora direktora nikšićkog preduzeća „Mehanizacija i programat“ Dušan Đurović  finansijer je spomenika narodnom heroju Čedomiru Ljubu Čupiću.

Foto : vijesti.me

“Vijesti” nijesu uspjele da dobiju potvrdu te nezvanične i pouzdane  informacije, jer Đurović nije odgovorio na telefonske pozive i poruku novinarke.

Pomenuto preduzeće nedavno je Skupštini opštine podnijelo zahtjev da u Nikšiću, na Trgu slobode, Čupiću bude podignut spomenik. Odbornici bi trebalo da predlog razmatraju na sjednici koja je zakazana za 20. februar i gotovo je izvjesno daju zeleno svjetlo za podizanje spomenika. Kako je navedeno u skupštinskom materijalu, “Mehanizacija i programat” će o svom trošku održavati spomenik, a novac za izradu, kako stoji, obezbijedio je privatnik iz Nikšića. 

Izrada spomenika povjerena je poznatom vajaru Zlatku Glamočaku, koji u svom ateljeu u Parizu od prošle godine radi na njemu. 

Predviđeno je da rješenje spomenika ocijeni stručna komisija koju će formirati gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović.

Na bronzanoj ploči koja će biti postavljena ispred spomenika biće ucrtana petokraka, a ispod nje tekst:  “Čedomir Ljubo Čupić (1913-1942), narodni heroj, strijeljan  9. maja 1942. godine u Nikšiću, njegov osmijeh nakon presude na smrt postao je simbol antifašizma”. 

Spomenik će, kako stoji u skupštinskom materijalu, biti svečano otkriven 13. jula.

Đurović je 2014. dobio Nagradu oslobođenja Nikšića, a iste godine firma „Mehanizacije  i programat“ gradu je poklonila lapidarijum, investiciju vrijednu 100.000 eura, gdje je smješteno oko 80 stećaka. Zahvaljujući „Mehanizaciji”, te godine je konačno sanirana podzida ispod Saborne crkve koja se urušila u martu 2011. Đurović je do 2012. bio odbornik DPS-a u lokalnoj Skupštini.

 

Izvor: vijesti.me

Ukupno ocjena: 13

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Subota, Maj 26, 2018 - 12:03
Noć mladosti i ljepote maturanata Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole

Srećni zbog kraja školovanja, a ipak i malo tužni zbog rastanka sa prijateljima, maturanti Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole ozvaničili su sinoć kraj srednjoškolskih dana.

Subota, Maj 26, 2018 - 09:18
AMSCG: Povoljni uslovi za vožnju

U Crnoj Gori jutros su povoljni vremenski uslovi za saobraćaj, osim na pojedinim dionicama na sjeveru gdje jutarnja magla smanjuje vidljivost, saopšteno je iz Auto-moto saveza.

Subota, Maj 26, 2018 - 08:27
U aprilu potrošeno 24 odsto manje struje

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u aprilu preuzeli ukupno 188.778.119 kilovat sati struje, što je oko 24 odsto manje u odnosu na mart, saopštili su danas iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDIS.

Subota, Maj 26, 2018 - 08:01
Migranati preko Krsca za Hercegovinu

Malo ko od Gačana ovih dana nije imao blizak susret sa migrantima. Zato i policija ima pune ruke posla, skoro svaki dan privedu po grupu nezvanih gostiju.

Petak, Maj 25, 2018 - 16:32
Zbor Župljana: Uputiće dopise Markoviću i Grboviću

Na zboru mještana nikšićke Župe, kome je prisustvovalo 98 stanovnika toga kraja, odlučeno je da se upute dopisi predsjednicima Vlade i Opštine Nikšić, kao i predstavniku Uniproma, firme koja gazduje rudokopima u tom kraju, da se u roku od 15 dana organizuje sastanak kako bi pokušali naći rješenje za probleme u toj mjesnoj zajednici.