Đurović dao novac za spomenik Ljubu Čupiću?
Objavljeno: Srijeda, Februar 14, 2018 - 09:11
Autor:
onogost.me

Predsjednik Odbora direktora nikšićkog preduzeća „Mehanizacija i programat“ Dušan Đurović  finansijer je spomenika narodnom heroju Čedomiru Ljubu Čupiću.

Foto : vijesti.me

“Vijesti” nijesu uspjele da dobiju potvrdu te nezvanične i pouzdane  informacije, jer Đurović nije odgovorio na telefonske pozive i poruku novinarke.

Pomenuto preduzeće nedavno je Skupštini opštine podnijelo zahtjev da u Nikšiću, na Trgu slobode, Čupiću bude podignut spomenik. Odbornici bi trebalo da predlog razmatraju na sjednici koja je zakazana za 20. februar i gotovo je izvjesno daju zeleno svjetlo za podizanje spomenika. Kako je navedeno u skupštinskom materijalu, “Mehanizacija i programat” će o svom trošku održavati spomenik, a novac za izradu, kako stoji, obezbijedio je privatnik iz Nikšića. 

Izrada spomenika povjerena je poznatom vajaru Zlatku Glamočaku, koji u svom ateljeu u Parizu od prošle godine radi na njemu. 

Predviđeno je da rješenje spomenika ocijeni stručna komisija koju će formirati gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović.

Na bronzanoj ploči koja će biti postavljena ispred spomenika biće ucrtana petokraka, a ispod nje tekst:  “Čedomir Ljubo Čupić (1913-1942), narodni heroj, strijeljan  9. maja 1942. godine u Nikšiću, njegov osmijeh nakon presude na smrt postao je simbol antifašizma”. 

Spomenik će, kako stoji u skupštinskom materijalu, biti svečano otkriven 13. jula.

Đurović je 2014. dobio Nagradu oslobođenja Nikšića, a iste godine firma „Mehanizacije  i programat“ gradu je poklonila lapidarijum, investiciju vrijednu 100.000 eura, gdje je smješteno oko 80 stećaka. Zahvaljujući „Mehanizaciji”, te godine je konačno sanirana podzida ispod Saborne crkve koja se urušila u martu 2011. Đurović je do 2012. bio odbornik DPS-a u lokalnoj Skupštini.

 

Izvor: vijesti.me

Ukupno ocjena: 3

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Subota, Februar 17, 2018 - 15:03
Sunce, snijeg i Vučje

„Sunce, snijeg i Vučje“ – tako se ukratko može opisati ovaj poznati crnogorski ski-centar kraj Nikšića, u kojem se ovog vikenda organizuje dvodnevni zabavni program, koji je okupio više stotina ljubitelja aktivnosti na snijegu.

Subota, Februar 17, 2018 - 12:13
Otvoren foto konkurs „Sačuvajmo rijeke"

Međunarodni dan rijeka,  14. mart, nevladine organizacije „TK Montenegro“ i „Društvo mladih ekologa Nikšić“, u saradnji sa IPC Tehnopolisom, obilježiće kroz niz aktivnosti.

Subota, Februar 17, 2018 - 08:23
AMSCG: Vožnju prilagoditi uslovima na putu

U Crnoj Gori jutros se saobraća po uglavnom suvim putevima, dok je u višim predjelima moguća poledica i snijeg, saopštili su iz Auto-moto saveza Crne Gore.

Subota, Februar 17, 2018 - 08:03
U martu novi broj naučnog časopisa "Montenegrin Journal of sports science and medicine"

U najnovijem broju časopisa „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine“ koji će 1. marta izaći iz štampe, objavljeno je deset članaka.

Petak, Februar 16, 2018 - 08:27
AMSCG: Oprez zbog poledice i sitnijih odrona

U nižim predjelima Crne Gore jutros se saobraća po pretežno suvim putevima, dok je u višim predjelima moguća pojava poledice, saopšteno je iz Auto-moto saveza Crne Gore.