Đurović dao novac za spomenik Ljubu Čupiću?
Objavljeno: Srijeda, Februar 14, 2018 - 09:11
Autor:
onogost.me

Predsjednik Odbora direktora nikšićkog preduzeća „Mehanizacija i programat“ Dušan Đurović  finansijer je spomenika narodnom heroju Čedomiru Ljubu Čupiću.

Foto : vijesti.me

“Vijesti” nijesu uspjele da dobiju potvrdu te nezvanične i pouzdane  informacije, jer Đurović nije odgovorio na telefonske pozive i poruku novinarke.

Pomenuto preduzeće nedavno je Skupštini opštine podnijelo zahtjev da u Nikšiću, na Trgu slobode, Čupiću bude podignut spomenik. Odbornici bi trebalo da predlog razmatraju na sjednici koja je zakazana za 20. februar i gotovo je izvjesno daju zeleno svjetlo za podizanje spomenika. Kako je navedeno u skupštinskom materijalu, “Mehanizacija i programat” će o svom trošku održavati spomenik, a novac za izradu, kako stoji, obezbijedio je privatnik iz Nikšića. 

Izrada spomenika povjerena je poznatom vajaru Zlatku Glamočaku, koji u svom ateljeu u Parizu od prošle godine radi na njemu. 

Predviđeno je da rješenje spomenika ocijeni stručna komisija koju će formirati gradonačelnik Nikšića Veselin Grbović.

Na bronzanoj ploči koja će biti postavljena ispred spomenika biće ucrtana petokraka, a ispod nje tekst:  “Čedomir Ljubo Čupić (1913-1942), narodni heroj, strijeljan  9. maja 1942. godine u Nikšiću, njegov osmijeh nakon presude na smrt postao je simbol antifašizma”. 

Spomenik će, kako stoji u skupštinskom materijalu, biti svečano otkriven 13. jula.

Đurović je 2014. dobio Nagradu oslobođenja Nikšića, a iste godine firma „Mehanizacije  i programat“ gradu je poklonila lapidarijum, investiciju vrijednu 100.000 eura, gdje je smješteno oko 80 stećaka. Zahvaljujući „Mehanizaciji”, te godine je konačno sanirana podzida ispod Saborne crkve koja se urušila u martu 2011. Đurović je do 2012. bio odbornik DPS-a u lokalnoj Skupštini.

 

Izvor: vijesti.me

Ukupno ocjena: 22

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Subota, Avgust 18, 2018 - 16:01
Plužine i Šavnik će svim osnovcima kupiti udžbenike

Četiri od 23 opštine, Berane, Budva, Plužine i Šavnik, obezbijediće besplatne udžbenike za sve osnovce. Lokalna uprava Herceg Novog to će učiniti za đake prva tri razreda, dok će 13 opština komplete besplatnih knjiga pokloniti samo prvacima. U budžetima četiri opštine ta stavka nije planirana.
 

Subota, Avgust 18, 2018 - 14:16
Preminuo Jovan Karadžić-Kadžo

Nakon kraće bolesti, danas je u 77. godini preminuo poznati slikar i vajar Jovan Karadžić-Kadžo.

Subota, Avgust 18, 2018 - 11:35
Ministarstvo nauke izdvojilo milion eura za mlade istraživače

Ministarstvo nauke raspisalo je konkurs kojim mladim istraživačima, budućim doktorima nauka, omogućava da se u naredne tri godine puno radno vrijeme posvete naučno-istraživačkom radu o trošku države.

Subota, Avgust 18, 2018 - 10:36
Počelo takmičenje u ljenčarenju: Za najvećeg lenjivca 18 konkurenata

Tradicionalno takmičenje u ljenčarenju, šesto po redu, koje je počelo danas, okupilo je ukupno 18 takmičara, od čega 15 iz Crne Gore i tri iz Srbije.

Subota, Avgust 18, 2018 - 10:09
Putevi suvi

U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevim i uz dobru vidljivost, saopštili su iz Auto-moto saveza i vozačima savjetovali da vožnju prilagode saobraćajnim i vremenskim uslovima.