Dan otvorenih vrata, Barović: Tema hiperprodukcije kadrova izvikana
Objavljeno: Četvrtak, Maj 17, 2018 - 13:21
Autor:
onogost.me

Knjige, brošure, kreativni štandovi, pa čak i engleski čaj i kolačići. Šarenoliko je bilo juče na Filozofskom i Filološkom fakultetu gdje se već petu godinu zaredom organizuje Dan otvorenih vrata.

Foto : onogost.me

„Ovo je jedan od prvih koraka u kampanji i promociji našeg fakulteta. Radićemo to i na druge načine, putem gostovanja na raznim tv stanicama koje pokrivaju prostor Crne Gore“, kazao je dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović.

U ponudi je devet odsjeka na Filozofskom fakultetu i sedam na Filološkom. Mjesta ove godine ima za preko 540 brucoša.

Kako smatra Aljoša Matović sa Odsjek za sociologiju, za sve buduće studente bitno je da saznaju informacije o smjeru koji žele da upišu i da upišu smjer koji se najbolje poklapa sa njihovim afinitetima.

„Smatram da današnjim danom većina srednjoškolaca će uspjeti da dobije određene informacije o smjerovima koji postoje na fakultetima i da će raspolagati pravim informacijama koje će im pomoći pri odabiru. Mislim da je Odsjek za sociologiju specifičan jer pruža, možda, jednu najsveobuhvatniju sliku o društvu i može da ponudi dosta zanimljivih stvari“, kazao je on.

Profesorica Filozofije Slavka Gvozdenović ističe da studenti uglavnom dolaze pripremljeni za odsjek koji žele da studiraju.

„Neki čak iz srednje škole imaju ambicije i pripremaju se, dok smo imali i takvih slučajeva da se sticajem okolnosti, slučajno, opredijele za ovaj studijski program“, kaže ona.

Iako je minulih godina sa nivoa države nerijetko zamjerano da je na birou rada dosta kadrova upravo sa ova dva fakluteta, Barović smatra drugačije.

„Što se tiče hiperprodukcije kadrova, mislim da je to malo izvikano. Za neke studijske programe postoji određeni broj kandidata koji su i dalje na biroima, ali tu imaju dva problema, jedan je da veliki broj njih bira posao, neće da idu u sredine u kojima nedostaje tog kadara, nego svi hoće u Podgoricu, Nikšić ili primorje. Najveći broj kadrova za koji se govori da su hiperprodukovani jeste predškolsko vaspitanje i obrazovanje učitelja. Međutim, mi smo u obavezi da značajno povećamo broj djece koja su obuhvaćena predškolskim vaspitanjem. Bojim se da će nam biti malo ovi što su sad na birou i ovi što su sad u fazi studiranja, ako hoćemo da idemo ka Evropi i ako budemo otvarali toliko i vrtića i škola“, smatra Barović.

Svim studentima koji upišu neki od smjerova obezbijeđeno je besplatno školovanje.

Ukupno ocjena: 2

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Subota, Maj 26, 2018 - 12:03
Noć mladosti i ljepote maturanata Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole

Srećni zbog kraja školovanja, a ipak i malo tužni zbog rastanka sa prijateljima, maturanti Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole ozvaničili su sinoć kraj srednjoškolskih dana.

Subota, Maj 26, 2018 - 09:18
AMSCG: Povoljni uslovi za vožnju

U Crnoj Gori jutros su povoljni vremenski uslovi za saobraćaj, osim na pojedinim dionicama na sjeveru gdje jutarnja magla smanjuje vidljivost, saopšteno je iz Auto-moto saveza.

Subota, Maj 26, 2018 - 08:27
U aprilu potrošeno 24 odsto manje struje

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u aprilu preuzeli ukupno 188.778.119 kilovat sati struje, što je oko 24 odsto manje u odnosu na mart, saopštili su danas iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema CEDIS.

Subota, Maj 26, 2018 - 08:01
Migranati preko Krsca za Hercegovinu

Malo ko od Gačana ovih dana nije imao blizak susret sa migrantima. Zato i policija ima pune ruke posla, skoro svaki dan privedu po grupu nezvanih gostiju.

Petak, Maj 25, 2018 - 16:32
Zbor Župljana: Uputiće dopise Markoviću i Grboviću

Na zboru mještana nikšićke Župe, kome je prisustvovalo 98 stanovnika toga kraja, odlučeno je da se upute dopisi predsjednicima Vlade i Opštine Nikšić, kao i predstavniku Uniproma, firme koja gazduje rudokopima u tom kraju, da se u roku od 15 dana organizuje sastanak kako bi pokušali naći rješenje za probleme u toj mjesnoj zajednici.