Zvanično obilježan početak proizvodnje u mljekari „Nika“, Simović: Danas 35, uskoro oko 70 zaposlenih
Objavljeno: Srijeda, Septembar 13, 2017 - 13:26

Početak proizvodnje u mljekari „Nika“ zvanično je počeo danas pa je to bila i prilika da potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović boravi u radnoj posjeti našoj opštini.

Foto : onogost.me

Zajedno sa saradnicima i predstavnicima lokalne uprave posjetio je mljekaru i tom prilikom rekao da današnje otvaranje donosi mnogo razloga za zadovoljstvo.

 „Veliko je zadovoljstvo kada promovišemo novi početak proizvodnje u proizvodnom pogonu u ovom slučaju mljekare „Nika“, u kojoj se već stvara, a vremenom će se stvarati još veća novostvorena vrijednost pogona u kojem se otvaraju nova radna mjesta. U ovom trenutku već ima 35 novih radnih mjesta, a u perspektivi i u punom kapacitetu rada ove mljekare biće i 70. Drugo zadovoljstvo koje nam donosi otvaranje i početak rada u ovom proizvodnom pogonu je što je ovo dobro i perspektiva brojnih kooperanata, vrijednih domaćina, proizvođača mlijeka, ne samo u Nikšiću već u širem obuhvatu, koji će i kroz ovu mljekaru dobiti nove perspektive i nove garancije sigurnog i kvalitetnog otkupa njihovog proizvedenog mlijeka“, naveo je Simović.

Iz „Nike“ će se, kaže, dobiti nova, vrijedna paleta kvalitetnih proizvoda, koji će obezbijediti za ekonomiju Crne Gore veoma važnu supstituciju značajnog uvoza mliječnih proizvoda.

Formula uspjeha jeste i treba da bude, objašnjava Simović, međusobno povjerenje i uvažavanje i prema samim farmerima.

„Njihova obaveza je da proizvedu što više mlijeka, to mlijeko da bude kvalitetno, da ispunjava zahtjeve standardne bezbijednosti, standarde kvaliteta. Obaveze mljekare je da to mlijeko blagovremeno otkupi, da redovno plati po tržišnim cijenama i da te svoje kvalitetne proizvode, siguran sam uz dobru komunikaciju i saradnju sa trgovačkim lancima u Crnoj Gori, a u perspektivi i u regionu, na kvalitetan način plasira i naplati i na taj način valorizuje sve ono što je rad i u primarnom sektoru i u sektoru prerade“, pojašnjava ministar obećavajući da će na tom putu imati kontinuiranu i izdašnu podršku Ministarstva poljoprivrede i Vlade Crne Gore, obezbjeđujući subvencije za proizvođače mlijeka,  podršku za nabavku stočnog fonda farmerima, podršku za nabavku mehanizacije i opreme i druge vidove pomoći.

Danas su ovdje, prema riječima Simovića, zahvaljujući dobrom razumijevanju koji je bilo u prethodnom periodu u postupku vođenje stečajnog postupka lokalne samouprave i Ministarstva poljoprivrede, kreirajući rješenja koja su bila zakonski utemeljena i koja su bila pravedna jer je kooperantima u maksimalnoj mogućoj mjeri isplaćen zaostali dug.

Slijede kaže i nova radna mjesta.  

 „Mi sada imamo nacionalni Agrobudžet koji iz godine u godinu povećava svoju vrijednost i svoj finansijski izraz. Sada već možemo da kažemo da smo na pragu kada ćemo veoma brzo početi sa korišćenjem evropskih bespovratnih sredstava kroz projekat IPARD-a. Pitanje je, rekao bih dana, nedelje kada ćemo dobiti konačno i zeleni signal za povlačenje ne malih sredstava od oko 40 miliona eura koje će biti usmjerene upravo na ova dva kolosjeka - sektor primarne proizvodnje i sektor prerade“, najavljuje Simović navodeći da ovih dana privode kraju pregovore sa Svetskom bankom vezano za projekat novog MIDAS-a.

Prvi čovjek opštine, Veselin Grbović, smatra da je porodica Šljukić, u čijem je sada vlasništvu pomenuta mljekara, preduzela sve moguće mjere i sredstva da se ovaj pogon ponovo pusti u rad, te da misli da će ova mljekara biti jedna od značajnih u Crnoj Gori.  

„Ovo je važno ne samo za Nikšić, nego i za Crnu Goru, da se otvaraju ovakvi objekti, ali sve ono što sam vidio i s čim sam upoznat, jer sam zaista sam imao sam dnevnu komunikaciju sa gospodinom Šljukićem, da se prevaziđu određeni problemi kojih je uvijek bilo kada se ovakvi objekti otvaraju. Uz pomoć Ministarstva prevaziđeni su svi ti problemi i evo danas smo ovdje svi došli da budemo prisutni povodom zvaničnog otvaranja ove mljekare, mada mljekara je već počela sa radom i postiže odlične rezultate“, zadovoljno je istakao predsjednik Opštine poželivši vlasnicima puno uspjeha u radu.

Novi vlasnik mljekare „Nika“, Tadija Šljukić, naglasio je da je veliko zadovoljstvo što će mljekara koja je, kako kaže, jedina decenijama donosila mlijeko građanima Nikšića na trpeze, biti danas zvanično otvorena.

„Nika varenika posle kratkotrajnog zastoja je obnovila proizvodnju u modernim i savremenim pogonima, sa proširenom paletom mliječnih prerađevina. Moja familija, iako je uložila svoj kapital, ne bi mogla da pokrene Nika vereniku, pomogli su Nikšić i država i Ministarstvo poljoprivrede i naravno svi naši prijatelji. Svima sam danas jako zahvalan u ime moje porodice koja se već duže bavi preradom mlijeka. Najavljujem da ćemo širiti proizvodju, količinu i obim prerade mlijeka“, vjeruje Šljukić, pozivajući  ovom prilikom sve kooperante da drže više krava uz, kako kaže, obećanje da će sve sve količine varenike koje budu proizvodili biti otkupljene i na vrijeme plaćene.

Proizvodnja u „Niki“ obustavljena je u novembru 2014. godine, jer su mjesec ranije njeni kooperanti prekinuli sa isporukom mlijeka.

Potrebno razumijevanje lokalne samouprave u kreiranju poslovnog ambijenta 

U stvaranju poslovnog ambijenta, smatra Simović, važnu ulogu igra lokalna samouprava jer, kako kaže, u njegovom kreiranju svi imaju zajedničku obavezu i odgovornost.

„Kreirajući poresku politiku kada je u pitanju porez na nepokretnosti, posebno za proizvodne pogone, kreirajući i određujući sve ono što su takse, nadoknade, i sve ono što je potreba punjenje lokalnog budžeta, ali istovremeno, siguran sam uz razumijevanje kvalitetnijeg poslovnog ambijenta, što je potreba preduzetništva i u Nikšiću i u drugim gradovima, mislim da ćemo na tom polju kreirati zajedno taj poslovni ambijent i da ćemo se na kraju svi zajedno radovati novim iskoracima ekonomije i Nikšića i Crne Gore“, zaključio je ministar.

Ukupno ocjena: 42

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Subota, Januar 20, 2018 - 09:19
Kamata za Hiljadu plus 2,99 odsto

Nova faza rješavanja stambenih potreba po povoljnim uslovima trebalo bi uskoro da počne i već je izvjesno da će fiksna kamatna stopa biti najmanja do sada i iznosiće 2,99 odsto, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Petak, Januar 19, 2018 - 16:37
Kadović: Uslovi za rad u željezari su katastrofalni, zbog mina neko mora da odgovara

Radnici nikšićke željezare ogorčeni su uslovima rada u kompaniji koja je vlasništvo turskog Tosjali holdinga. U utorak veče desio se nezapamćen propust. U peći je završila mina, ali je prava sreća, kažu u sinsikatu što je sve prošlo bez posledica.

Petak, Januar 19, 2018 - 10:24
Željezarci ne mogu da žive sa 350 eura plate

U nikšićkoj Željezari Tosčelik počelo je potpisivanje peticije kojom zaposleni traže da im se poveća osnovna plata.

Četvrtak, Januar 18, 2018 - 08:02
Nikšićanka Vanja Radović dekupažom uljepšava penzionerske dane

Nakon dugogodišnjeg rada u trgovini, odgajanja četvoro djece, Vanja Radović odlučila je da slobodno vrijeme koristi za svoju davnošnju ljubav prema umjetnosti.

Srijeda, Januar 17, 2018 - 15:44
Kecojević: Aerodrom na Kapinom Polju što prije iskoristiti u komercijalne svrhe

Sa kontrolnog tornja na Kapinom Polju, skoro dvije godine od njegove izgradnje i dalje "puca" pogled na praznu pistu. "Prekogranično aero umrežavanje" naziv je oko pola miliona eura vrijednog IPA projekta zahvaljujući kojem je Nikšić tada kompletirao aerodromsku infrastrukturu, otvarajući novu stranicu u razvoju vazduhoplovstva.