Za samozapošljavanje odobreno 340.000 eura
Objavljeno: Četvrtak, Jul 12, 2018 - 12:12
Autor:
onogost.me

Jedna od najznačajnijih mjera aktivne politike zapošljavanja, koju Zavod sprovodi proteklih dvadesetak godina, jeste kredit za samozapošljavanje. Od početka godine, odlukama Upravnog odbora Zavoda, odbrena su 54 zahtjeva za dodjelu kredita, ukupne vrijednosti 340.000 eura, čijom realizacijom će se otvoriti 68 novih radnih mjesta.

Foto : Ilustracija

Na posljednjoj sjednici odobreno je usmjeravanje 115.000 eura za finansiranje 20 zahtjeva, kojima je predviđeno otvaranje 23 nova radna mjesta, mahom u sjevernim i manje razvijenim opštinama.

Kreditni uslovi Zavoda za otpočinjanje biznisa trenutno su najpovoljniji u državi. Komisija, saglasno interesovanju, najviše kredita odobrava za poljoprivredu i uslužne djelatnosti. Po jednom novozaposlenom odbrava se 5.000 eura, pri čemu je maksimalni iznos kredita 15.000 eura, znači za zapošljavanje tri lica. Kamatna stopa je tri odsto, a rok vraćanja tri godine za fizička, a dvije za pravna lica, uz grejs period od godinu. Kredit se vraća u polugodišnjim anuitetima.

“Taj vid Zavodove podrške koristan je kako za nezaposlene sa evidencije, tako i za one preduzetnike koji žele da unaprijede i prošire biznis. Podržavamo i žensko preduzetništvo”, kaže načelnica Službe za finansije i računovodstvo Svetlana Krgović.

Ona ističe da su blizu 40 odsto zahtjeva podnijele nezaposlene žene, koje su nosioci 21 projekta, vrijednosti 115.000 eura.

Posmatrano prema starosnim grupama, jedan kredit dodijeljen je licu mlađem od 25 godina, 22 kredita osobama u dobi od 25-50 godina, dok je šest kredita dodijeljeno dugoročno nezaposlenim. Prema nivoima obrazovanja, tri korisnika kredita su sa završenom osnovnom školom, 24 sa srednjom (III i IV nivo obrazovanja) i dva lica sa visokim obrazovanjem.

Najveći broj kredita odobren je u Nikšiću i Baru, po 14, Beranama i Bijelom Polju, po pet, Podgorici četiri.

“Krediti su odobravani za projekte iz svih djelatnosti, u skladu sa planiranim regionalnim razvojem. Najviše ih je iz oblasti poljoprivrede i ribarstva, trgovine. Slijede zanatstvo i lične usluge, saobraćaj i veze, finansijske, tehničke i poslovne usluge, ugostiteljstvo i turizam, građevinarstvo, industrija i rudarstvo”, objašnjava Krgović.

Kako većina početnika u biznisu ima strah od toga da li će uspjeti, u lokalnim biroima rada nude i nematerijlnu podršku. Postoje savjetodavne službe. Tokom ove godine, 47 nezaposlenih lica je prošlo edukacije “Pružanje elementarnih znanja iz oblasti preduzetništva”, od čega je njih 29 podnijelo zahtjev za kredit. Oni se upoznaju sa propisima, osnovama računovodstva, marketinga, registracije djelatnosti i izradom biznis plana, Zavodovim kreditima i uslovima kod drugih finansijskih institucija.

I savjetnici za samozapošljavanje, iz svih biroa rada i kancelarija, nedavno su završili seminar, obuku kako bi, u narednom periodu, još efikasnije, cjelishodnije i kvalitetnije informisali i savjetovali sva nezaposlena lica zainteresovana za bavljenje biznisom i preduzetništvom. Njih 30 unaprijedilo je preduzetnička znanja i poslovne vještine što će doprinijeti da i usluge Zavoda za zapošljavanje budu kvalitetnije.

Od kada se realizuje program samozapošljavanja u Nikšiću, Šavniku i Plužinama zaposleno je oko 2.500 lica, zašto je usmjereno više od 8,5 miliona eura.

“Same brojke korisnika kredita i uloženih sredstava pokazuju da je interesovanje jako veliko i ne jenjava. Očekujemo da će u budućem periodu biti mnogo više sredstava i mnogo više mogućnosti da lica sa naše evidencije kao i preduzetnici nađu šansu za posao kroz kredite za samozapošljavanje”, kaže savjetnica za APZ u nikšićkom birou rada Vera Radulović.

U Nudolu, nedaleko od Nikšića, ostvarena je jedna od uspješnih preduzetničkih priča. Aćim Dabović želio je da porodičnu tradiciju proizvodnje vina proširi i napravi biznis. U tome je uspio uz podršku Zavoda za zapošljavanje.

“Veoma je dobra ideja Zavoda za zapošljavanje i Ministarstva poljoprivrede što su podstakli mlade ljude da uđu u sopstveni biznis i da se razvijaju u tom pravcu. To je ogromna podrška, jer svi znamo koliko nam je kao početnicima potreban početni kapital. Nekada je bio problem, ući u sopstveni biznis, dok danas to ne predstavlja rizik”, poručuje Aćim Dabović, vlasnik Vinarije “Dabović”.

Dabović vinarija

Imamo savjetodavne službe, u svakom vidu proizvodnje, dodaje Dabović, tako da nema grešaka, ako ćemo ozbiljno da se bavimo proizvodnjom, naglašavajući da je kredit od Zavoda uložio za proširenje vinograda i neophodne opreme za vinarstvo. To mu je, kaže, dalo vjetar u leđa, jer bez neophodne opreme ne bi uspio da sve postigne. A, Dabović je za 24 mjeseca bavljenja vinogradarstvom dobio 28 međunarodnih priznanja, ni jedno nije ispod srebra. Za to su, navodi, zaslužni Zavod za zapošljavanje i Ministarstvo poljoprivrede i sve savjetodavne službe.

Osim vinarije, Dabovići su osmislili i turističku ponudu. Tako gosti koji dođu u Nudo imaju priliku da šetaju po vinogradu, saznaju gdje se i na koji način vino proizvodi, a posebno mjesto su izložbeni prostori i prostori za degustaciju vina i domaće hrane.

“Nudo se nalazi jugozapadno od Nikšića, na 59. kilometru, možda dosta daleko od grada, ali smo, s druge strane, blizu primorju. Imamo dobru posjećenost. Moja ideja je bila da uvežem turizam i vinarstvo i uspio sam u tome. Sklopio sam ugovor sa Rojal karibijanom i više od 1.500 ljudi, sa toga kruzera, posjetiće našu vinariju. Mislim da ću pomoći Nudolu da se razvija. Ima dosta mladih koji žele da pokrenu neki biznis. Samo treba pružiti kvalitet i vjerovati u sebe”, priča Dabović.

On već najavljuje potrebu za novim radnicima u vinariji i ugostiteljima.

 

Izvor: Dnevne novine

Ukupno ocjena: 0

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Petak, Jul 20, 2018 - 19:38
Akcionari EPCG o raspodjeli dobiti 20. avgusta

Akcionari Elektroprivrede (EPCG) razmatraće na redovnoj sjednici Skupštine, 20. avgusta, odluke o raspodjeli dobiti i isplati dividende.

Petak, Jul 20, 2018 - 14:21
Počeo prvi Kamp za mlade preduzetnike na Vučju

Prvi preduzetnički kamp u organizaciji Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis počeo je danas na Vučju. 

Petak, Jul 20, 2018 - 08:16
Ručni radovi Nova Babića predstavljaju pravu umjetnost u drvetu i kamenu

Nikšićanin Novo Babić drvetu i kamenu daje posebnost koja predstavlja pravu umjetnost ručnog rada.

Četvrtak, Jul 19, 2018 - 15:09
Najčešći falsifikati od 20 i 50 eura

Centralna banka Crne Gore (CBCG) je u prvih pola godine obradila ukupno 169 falsifikovanih novčanica, saopšteno je iz vrhovne monetarne institucije.

Četvrtak, Jul 19, 2018 - 10:01
Oko 600 majki primaće od 193 do 336 eura

Oko 600 majki troje ili više djece, koje su ranije raskinule ugovor na određeno vrijeme zarad doživotne naknade i koje su nakon što je ona ukinuta ostale bez primanja, moći će da ostvare pravo na novu vrstu primanja, propisano je izmijenjenim Zakonom o izvršenju odluke Ustavnog suda Crne Gore od 19. aprila 2017. godine o kojem se juče polemisalo na skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje.