Povlastice poslodavcima do kraja naredne godine
Objavljeno: Četvrtak, Decembar 7, 2017 - 08:30
Autor:
onogost.me

Uredba o subvencijama za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih lica primjenjivaće se i tokom naredne godine.

Foto : Ilustracija

Vlada je, kako pišu Dnevne novine, na osnovu ovogodišnjih rezultata, produžila rok važenja Uredbe do 31. decembra 2018. godine. Uredba se, inače, odnosi na zapošljavanje lica iz kategorije teže zaposlivih.

Za devet mjeseci ove godine pravo na subvenciju ostvarilo je 4.168 osoba. Subvencije može da ostvari poslodavac koji zaposli osobu stariju od 50 godina ili samohranu osobu sa jednim ili više izdržavanih lica i koje nije bilo u radnom odnosu u prethodnih šest mjeseci.

Povlastice se odnose na osobe koje nijesu završile srednje obrazovanje ili stručnu kvalifikaciju ili koje je završilo redovno obrazovanje, a najduže dvije godine nakon toga nije imalo zasnovan radni odnos. Uredba se, dalje, odnosi i na pripadnike romske i egipćanske populacije, kao i na učesnike programa javnih radova. Subvencije, shodno Uredbi, može da ostvari i poslodavac za novozaposlena lica u biznis zonama, za djelatnosti koje posebnim aktom utvrdi Vlada Crne Gore.

Poslodavac, prema ovom aktu, subvencije može da koristi najduže 12 mjeseci od dana zapošljavanja lica, propisanih Uredbom.

“Poslodavac ne plaća: doprinos za obavezno socijalno osiguranje na zarade (doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje, doprinos za zdravstveno osiguranje i doprinos za osiguranje od nezaposlenosti) i doprinos za Fond rada, te porez na dohodak fizičkih lica”, navodi se u Uredbi.

Prema Uredbi, poslodavac iz zarade zaposlenog obračunava, obustavlja i uplaćuje: doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje po stopi od 15,0 odsto doprinos za zdravstveno osiguranje po stopi od 8,5 odsto i doprinos za osiguranje od nezaposlenosti po stopi od 0,5 odsto, prilikom isplate zarade. Poslodavac plaća obračunati prirez poreza na dohodak. Osnovicu za obračunavanje doprinosa čini bruto zarada zaposlenog.

Podsjećanja radi Ministarstvo ekonomije je krajem 2016. godine donijelo Uredbu o biznis zonama koja je preuzela odredbe iz postojeće Uredbe o subvencijama, koje se odnose na subvencije za lica zaposlena u biznis zonama.

“Prema povratnim informacijama od Poreske uprave, tokom 2016. godine subvencije su se primjenjivale na 5.577 lica. Ukupan iznos bruto osnovice bio je 16.493.482 eura, dok je iznos ostvarene subvencije bio 3.216.228 eura. Za devet mjeseci 2017. godine, takođe prema povratnim informacijama od Poreske uprave, subvencije su se primjenjivale na 4.168 lica Ukupan iznos bruto osnovice je bio 5.864.850 eura, dok je iznos ostvarene subvencije bio 1.143.165 eura. Treba napomenuti da se dio zapošljavanja odnosi na poslodavce koji su uključeni u sprovođenju programa javnog rada koji se realizuje posredstvom Zavoda za zapošljavanje”, kaže se u dokumentu.

 

Izvor: Dnevne novine

Ukupno ocjena: 43

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Petak, Mart 23, 2018 - 13:43
FY4ICT – Podrška mladim ženama u preduzetništvu

U okviru projketa „Podrška mladim ženama iz CG i BiH u preduzetništvu, zapošljavanju i liderstvu u oblasti informacionih tehnologija“ (FY4ICT) održaće se tri radionice - u Mostaru, Budvi i Nikšiću, na teme izgradnje preduzetničkog mentaliteta, izgradnja e-liderstva i e-vještina, razvoj specijalizovanih ICT vještina, znanja i kapaciteta: kako voditi i zaštititi biznis u cyber prostoru.

Srijeda, Mart 21, 2018 - 14:39
Joković: Nikšić će vratiti vodeće privredno i kulturno mjesto Crne Gore

Ja sam svoj profesionalni i privatni život vezao za grad u kome sam rođen i u kome sam, ako se izuzme vrijeme provedeno na studijama u Beogradu, živio do sada. Iako me dosta ljudi pita zašto ne promijenim grad, ja to sigurno neću uraditi. Razloga ima dosta, a osnovni je da smatram da će Nikšić vratiti ono što je nekada i bio i što mu pripada - vodeće privredno i kulturno mjesto Crne Gore, smatra arhitekta Miljan Joković.

Utorak, Mart 20, 2018 - 16:21
Tehnopolis: Promocija priručnika "Kako pokrenuti Start up iz Crne Gore"

U IPC Tehnopolis u četvrtak, 22. marta, sa početkom u 10h, održaće se promocija priručnika "Kako pokrenuti Start up iz Crne Gore", autora Dražena Žujovića, jednog od osnivača prvog crnogorskog startapa - Tour Via Me.

Utorak, Mart 20, 2018 - 11:31
Dug za struju može biti kočnica za dobijanje kredita u banci

Dugovanja za struju uskoro će ući u kreditni registar Centralne banke CBCG, što će značiti da će bankama biti dostupni podaci da li građani koji žele da uzmu kredit redovno plaćaju obaveze prema Elektroprivredi (EPCG).

Ponedjeljak, Mart 19, 2018 - 19:22
U Crnoj Gori preko 47.000 nezaposlenih

U Crnoj Gori je ove sedmice 47,24 hiljade nezaposlenih, 0,01 odsto manje nego prethodne, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).