Povlastice poslodavcima do kraja naredne godine
Objavljeno: Četvrtak, Decembar 7, 2017 - 08:30
Autor:
onogost.me

Uredba o subvencijama za zapošljavanje određenih kategorija nezaposlenih lica primjenjivaće se i tokom naredne godine.

Foto : Ilustracija

Vlada je, kako pišu Dnevne novine, na osnovu ovogodišnjih rezultata, produžila rok važenja Uredbe do 31. decembra 2018. godine. Uredba se, inače, odnosi na zapošljavanje lica iz kategorije teže zaposlivih.

Za devet mjeseci ove godine pravo na subvenciju ostvarilo je 4.168 osoba. Subvencije može da ostvari poslodavac koji zaposli osobu stariju od 50 godina ili samohranu osobu sa jednim ili više izdržavanih lica i koje nije bilo u radnom odnosu u prethodnih šest mjeseci.

Povlastice se odnose na osobe koje nijesu završile srednje obrazovanje ili stručnu kvalifikaciju ili koje je završilo redovno obrazovanje, a najduže dvije godine nakon toga nije imalo zasnovan radni odnos. Uredba se, dalje, odnosi i na pripadnike romske i egipćanske populacije, kao i na učesnike programa javnih radova. Subvencije, shodno Uredbi, može da ostvari i poslodavac za novozaposlena lica u biznis zonama, za djelatnosti koje posebnim aktom utvrdi Vlada Crne Gore.

Poslodavac, prema ovom aktu, subvencije može da koristi najduže 12 mjeseci od dana zapošljavanja lica, propisanih Uredbom.

“Poslodavac ne plaća: doprinos za obavezno socijalno osiguranje na zarade (doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje, doprinos za zdravstveno osiguranje i doprinos za osiguranje od nezaposlenosti) i doprinos za Fond rada, te porez na dohodak fizičkih lica”, navodi se u Uredbi.

Prema Uredbi, poslodavac iz zarade zaposlenog obračunava, obustavlja i uplaćuje: doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje po stopi od 15,0 odsto doprinos za zdravstveno osiguranje po stopi od 8,5 odsto i doprinos za osiguranje od nezaposlenosti po stopi od 0,5 odsto, prilikom isplate zarade. Poslodavac plaća obračunati prirez poreza na dohodak. Osnovicu za obračunavanje doprinosa čini bruto zarada zaposlenog.

Podsjećanja radi Ministarstvo ekonomije je krajem 2016. godine donijelo Uredbu o biznis zonama koja je preuzela odredbe iz postojeće Uredbe o subvencijama, koje se odnose na subvencije za lica zaposlena u biznis zonama.

“Prema povratnim informacijama od Poreske uprave, tokom 2016. godine subvencije su se primjenjivale na 5.577 lica. Ukupan iznos bruto osnovice bio je 16.493.482 eura, dok je iznos ostvarene subvencije bio 3.216.228 eura. Za devet mjeseci 2017. godine, takođe prema povratnim informacijama od Poreske uprave, subvencije su se primjenjivale na 4.168 lica Ukupan iznos bruto osnovice je bio 5.864.850 eura, dok je iznos ostvarene subvencije bio 1.143.165 eura. Treba napomenuti da se dio zapošljavanja odnosi na poslodavce koji su uključeni u sprovođenju programa javnog rada koji se realizuje posredstvom Zavoda za zapošljavanje”, kaže se u dokumentu.

 

Izvor: Dnevne novine

Ukupno ocjena: 74

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Petak, Jul 20, 2018 - 19:38
Akcionari EPCG o raspodjeli dobiti 20. avgusta

Akcionari Elektroprivrede (EPCG) razmatraće na redovnoj sjednici Skupštine, 20. avgusta, odluke o raspodjeli dobiti i isplati dividende.

Petak, Jul 20, 2018 - 14:21
Počeo prvi Kamp za mlade preduzetnike na Vučju

Prvi preduzetnički kamp u organizaciji Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis počeo je danas na Vučju. 

Petak, Jul 20, 2018 - 08:16
Ručni radovi Nova Babića predstavljaju pravu umjetnost u drvetu i kamenu

Nikšićanin Novo Babić drvetu i kamenu daje posebnost koja predstavlja pravu umjetnost ručnog rada.

Četvrtak, Jul 19, 2018 - 15:09
Najčešći falsifikati od 20 i 50 eura

Centralna banka Crne Gore (CBCG) je u prvih pola godine obradila ukupno 169 falsifikovanih novčanica, saopšteno je iz vrhovne monetarne institucije.

Četvrtak, Jul 19, 2018 - 10:01
Oko 600 majki primaće od 193 do 336 eura

Oko 600 majki troje ili više djece, koje su ranije raskinule ugovor na određeno vrijeme zarad doživotne naknade i koje su nakon što je ona ukinuta ostale bez primanja, moći će da ostvare pravo na novu vrstu primanja, propisano je izmijenjenim Zakonom o izvršenju odluke Ustavnog suda Crne Gore od 19. aprila 2017. godine o kojem se juče polemisalo na skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje.