Novinarstvo zamijenio poljoprivredom
Objavljeno: Subota, Mart 10, 2018 - 16:03
Autor:
onogost.me

Ima diplomu sportrskog novinara, obrazovanje na papiru, ali plastenik u stavrnosti. Miljaim Delija iz Nikšića primjer je kako se obrazovanjem i trudom može pokrenuti sopstveni biznis. Ovaj tridesetogodišnji Egipćanin je prošle godine uz pomoć NVO Centar za Romske inicijative krenuo sa plasteničkom prozvodnjom malina i već krajem maja očekuje prve plodove. 

Foto : screenshoot

"Postavili smo plastenik od 320 kvadrata i u njemu posadili 360 sadnica jedinstvene sorte maline  himbo top iz Švajcarske, koja godišnje rađa dva puta", objašnjava Delija koji je sada direktor zadruge "Od naših ruku".

Kad uskoro krene berba biće posla i za desetak sunarodnica koje su već angažovane prilkom formiranja sadnica. U prinos Miljaim kaže ne sumnja, brine ga otkup.

"Tako da nam je sada jedini problem tržište. Moramo da vidimo da uspostavimo saradnju sa nekim većim marketima, da oni dođu i da se uvjere da je ovo jedinstvena vrsta, da je prošla sve komisije, da je organska", ivjerava on. 

Plastenik koji je nasato kao dio IPA projekta , zapravo će u narednom periodu biti dio velikog plana da se od dijela prihoda naprave slični programi koji će se osnaživati obrazovanje i preduzetnički duh mladih pripadnica RE populacije.

"Mi se nadamo da ćemo taj neki san Centra za romske inicijative ostavriti, da što više imamo obrazovanih djevojčica, žena koje će se kasnije baviti nekim zanatom, biznisom, kako bi mogle izdržavati svoje porodic",  kaže Fatima Naza ispred NVO Centar za romske inicijative

I delija je spreman da pomogne osnaživanju Romkinja i Egipćanki u biznisu. 

"Mi imamo u planu da sljedeće godine postavimo još jedan plastenik gdje ćemo prije svega ženama da dajemo mogućnost da pokrenu neki svoj biznis", objašnjava on, 

Izgradnja plastenika i nabvaka materijala koštali su oko 12.000 eura, a stručnu pomoć prilikom formiranja zasada zadruga je imala od Tehnopolisa i Biotehničkog centra iz Bijelog polja. 

  TVCG 

 

Ukupno ocjena: 32

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Subota, Jun 16, 2018 - 15:11
Tehnopolis: Susret lokalnih i mađarskih privrednika

 Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis u utorak, 19. juna organizuje B2B događaj za predstavnike lokalne privrede sa privrednicima iz Mađarske. 

Subota, Jun 16, 2018 - 13:17
Objavljena dva javna poziva za podršku kroz IFAD projekat

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas dva javna poziva za podršku razvoju poljoprivrede i ruralnih područja, kroz Projekat razvoja klastera i transformacije ruralnih područja, koji realizuje Vlada Crne Gore u saradnji sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD).

Subota, Jun 16, 2018 - 07:59
EPCG većinski vlasnik Rudnika uglja

Elektroprivreda (EPCG) je od petka većinski vlasnik Rudnika uglja iz Pljevalja, navodi se u odluci Komisije za tržište kapitala.

Petak, Jun 15, 2018 - 17:20
Hiljadu plus: Javni poziv za građane početkom jula

Javni poziv za građane koji žele da kupe stan u ovogodišnjem trećem projektu Hiljadu plus biće raspisan u početkom jula, kazao je generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Marko Čanović.

Petak, Jun 15, 2018 - 13:23
Sjutra počinje isplata socijalnih davanja

Isplata materijalnih davanja iz socijalne i dječje zaštite počeće sjutra, a Ministarstvo rada i socijalnog staranja je u tu svrhu izdvojilo 6.321.569,03 eura.