Novinarstvo zamijenio poljoprivredom
Objavljeno: Subota, Mart 10, 2018 - 16:03
Autor:
onogost.me

Ima diplomu sportrskog novinara, obrazovanje na papiru, ali plastenik u stavrnosti. Miljaim Delija iz Nikšića primjer je kako se obrazovanjem i trudom može pokrenuti sopstveni biznis. Ovaj tridesetogodišnji Egipćanin je prošle godine uz pomoć NVO Centar za Romske inicijative krenuo sa plasteničkom prozvodnjom malina i već krajem maja očekuje prve plodove. 

Foto : screenshoot

"Postavili smo plastenik od 320 kvadrata i u njemu posadili 360 sadnica jedinstvene sorte maline  himbo top iz Švajcarske, koja godišnje rađa dva puta", objašnjava Delija koji je sada direktor zadruge "Od naših ruku".

Kad uskoro krene berba biće posla i za desetak sunarodnica koje su već angažovane prilkom formiranja sadnica. U prinos Miljaim kaže ne sumnja, brine ga otkup.

"Tako da nam je sada jedini problem tržište. Moramo da vidimo da uspostavimo saradnju sa nekim većim marketima, da oni dođu i da se uvjere da je ovo jedinstvena vrsta, da je prošla sve komisije, da je organska", ivjerava on. 

Plastenik koji je nasato kao dio IPA projekta , zapravo će u narednom periodu biti dio velikog plana da se od dijela prihoda naprave slični programi koji će se osnaživati obrazovanje i preduzetnički duh mladih pripadnica RE populacije.

"Mi se nadamo da ćemo taj neki san Centra za romske inicijative ostavriti, da što više imamo obrazovanih djevojčica, žena koje će se kasnije baviti nekim zanatom, biznisom, kako bi mogle izdržavati svoje porodic",  kaže Fatima Naza ispred NVO Centar za romske inicijative

I delija je spreman da pomogne osnaživanju Romkinja i Egipćanki u biznisu. 

"Mi imamo u planu da sljedeće godine postavimo još jedan plastenik gdje ćemo prije svega ženama da dajemo mogućnost da pokrenu neki svoj biznis", objašnjava on, 

Izgradnja plastenika i nabvaka materijala koštali su oko 12.000 eura, a stručnu pomoć prilikom formiranja zasada zadruga je imala od Tehnopolisa i Biotehničkog centra iz Bijelog polja. 

  TVCG 

 

Ukupno ocjena: 16

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Utorak, Mart 20, 2018 - 16:21
Tehnopolis: Promocija priručnika "Kako pokrenuti Start up iz Crne Gore"

U IPC Tehnopolis u četvrtak, 22. marta, sa početkom u 10h, održaće se promocija priručnika "Kako pokrenuti Start up iz Crne Gore", autora Dražena Žujovića, jednog od osnivača prvog crnogorskog startapa - Tour Via Me.

Utorak, Mart 20, 2018 - 11:31
Dug za struju može biti kočnica za dobijanje kredita u banci

Dugovanja za struju uskoro će ući u kreditni registar Centralne banke CBCG, što će značiti da će bankama biti dostupni podaci da li građani koji žele da uzmu kredit redovno plaćaju obaveze prema Elektroprivredi (EPCG).

Ponedjeljak, Mart 19, 2018 - 19:22
U Crnoj Gori preko 47.000 nezaposlenih

U Crnoj Gori je ove sedmice 47,24 hiljade nezaposlenih, 0,01 odsto manje nego prethodne, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

Ponedjeljak, Mart 19, 2018 - 14:34
U Nikšiću podnijeto 26 zahtjeva za legalizaciju

Jedinicama lokalne samouprave su do 15. marta dostavljena ukupno 1.042 zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Ponedjeljak, Mart 19, 2018 - 11:45
Cijene goriva ostaju iste

Naredne dvije sedmice, cijene goriva ostaće iste, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.