Nikšić turistička destinacija, nedovoljno iskorišćeni potencijali Trebjese, Krupca i kulturne baštine
Objavljeno: Utorak, Mart 13, 2018 - 14:32
Autor:
onogost.me

Prva turistička anketa koju je Turistički klaster Montenegro sproveo u saradnji sa portalom Onogošt dala je pregršt zanimljivih informacija.

Foto : onogost.me

U anketi je ukupno učestvovalo 354 ispitanika, prije svega lokalno stanovništvo, ali i domaći turisti. Oni su dali odgovore o svom pogleda na trenutnu turističku ponudu i resurse grada Nikšića.

“Kada su u pitanju najposjećeniji lokaliteti, sa dvije trećine, istakli su se Trebjesa i Krupac. Pored njih, značajnije rezultate su pokazali i Centar grada, Bedem i Vučje. Da su prirodni resursi našeg grada magneti za lokalno stanovništvo i domaće turiste nije novina. Ono što bi trebalo da nas zabrine jeste zaključak da je većina ispitanika procijenila upravo ove lokalitete za najnevalorizovanije resurse grada. Tako, u toj nezahvalnoj koloni, prednjače upravo Bedem, Krupac, Trebjesa i Slano jezero. Zaključak koji je lako izvući jeste da prirodni resursi sami po sebi privlače turiste, ali im nedostaje napor da se animacijom posjetilaca i valorizuju”, naveli su iz TK Montenegro.

Ipak, svega 14 odsto ispitanika odgovorilo da je zadovoljno turističkom ponudom grada, a kako kažu iz pomenutog klastera, to je  podatak koji ne ohrabruje, ali obavezuje.

“Obavezuje nosioce turističke ponude grada da saslušaju lokalno stanovništvo i domaće turiste i poslušaju zahtjeve tržišta kako bi zadovoljili potrebe gostiju”, dodaju oni.

Čak 84 odsto ispitanika istakli su da Nikšić, kao turističku destinacije, preporučuju svojim prijateljima.

“Svega devet odsto ispitanika smatra da Nikšić ne može postati prepoznatljiva turistička destinacija. Zanimljivo je da je zvanično Nikšić prepoznat kao tranzitna turistička destinacija. To su dijelom prepoznali i ispitanici. Međutim, prioritet razvoju turističkih potencijala Nikšića anketirani su dali kulturno-istorijskim potencijalima što još jednom potvrđuje zaključak da resursi postoje ali da nedostaje napor da se tržišno predstave, pozicioniraju i valorizuju. Pored kulturno- istorijskog i tranzitnog turizma, ispitanici vjeruju i u razvoj sportskog, vjerskog, sezonskog i alternativnog turizma”, preciziraju iz klastera.

Što se tiče broja dolazaka, najveći broj ispitanika je kazao da u naš grad dolazi preko 15 puta godišnje, ali i da se kratko zadržavaju pa je najveći broj zabilježio samo jedno noćenje u našem gradu.

“Konačan zaključak ankete bi mogao biti da vjera u razvoj Nikšića kao turističke destinacije lokalnog stanovništva i ispitanih domaćih turista postoji. Bogatstvo prirodnih resursa grada je prepoznato. Značaj i raznolikost kulturno - istorijskih resursa grada su prepoznati čak kao prioritetna oblast razvoja u turističkom smislu. Mogućnost diversifikacije turističke ponude grada je vidljiva u zaključku da pored kulturno- istorijskog i tranzitnog, ispitanici vjeruju i u razvoj sportskog, vjerskog, sezonskog i alternativnog turizma. Ostaje nam lekcija da, ukoliko istinski želimo da radimo na razvoju našeg grada kao turističke destinacije, moramo uložiti veći napor u razumijevanje želja tržišta i animaciju gostiju kako bi uspjeli privući veći broj gostiju i povećali broj noćenja animacijom zadovoljnih gostiju”, zaključuju iz TK Montenegro.

Ukupno ocjena: 12

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Utorak, Mart 20, 2018 - 16:21
Tehnopolis: Promocija priručnika "Kako pokrenuti Start up iz Crne Gore"

U IPC Tehnopolis u četvrtak, 22. marta, sa početkom u 10h, održaće se promocija priručnika "Kako pokrenuti Start up iz Crne Gore", autora Dražena Žujovića, jednog od osnivača prvog crnogorskog startapa - Tour Via Me.

Utorak, Mart 20, 2018 - 11:31
Dug za struju može biti kočnica za dobijanje kredita u banci

Dugovanja za struju uskoro će ući u kreditni registar Centralne banke CBCG, što će značiti da će bankama biti dostupni podaci da li građani koji žele da uzmu kredit redovno plaćaju obaveze prema Elektroprivredi (EPCG).

Ponedjeljak, Mart 19, 2018 - 19:22
U Crnoj Gori preko 47.000 nezaposlenih

U Crnoj Gori je ove sedmice 47,24 hiljade nezaposlenih, 0,01 odsto manje nego prethodne, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).

Ponedjeljak, Mart 19, 2018 - 14:34
U Nikšiću podnijeto 26 zahtjeva za legalizaciju

Jedinicama lokalne samouprave su do 15. marta dostavljena ukupno 1.042 zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Ponedjeljak, Mart 19, 2018 - 11:45
Cijene goriva ostaju iste

Naredne dvije sedmice, cijene goriva ostaće iste, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.