Na crno radi 40.000 radnika
Objavljeno: Utorak, Decembar 5, 2017 - 09:04
Autor:
onogost.me

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kaže da je krajnje vrijeme da se smanji opterećenje na zarade, ukine krizni porez koji je uveden 2013, poveća stopa poreza na dobit i da se 40.000 radnika iz sive zone uvede u legalne kanale. Nezaobilazno je, kaže, povećanje minimalne zarade, koja se godinama nije mijenjala i iznosi 193 eura.

Foto : Privatna arhiva

"Opterećenja na zarade su velika, pa je došlo vrijeme da se smanje i teret krize konačno skine sa zaposlenih i građana. Sindikat je odavno tražio da se ukine krizni porez koji je 2013. bio uveden na godinu-dvije, ali se odomaćio, s tim što je neznatno smanjen. Ukidanje kriznog poreza bi mnogo značilo i poslodavcima i radnicima jer bi to otvorilo mogućnost za nova zapošljavanja",  tvrdi Keković, komentarišući najavu Vlade o mogućem smanjenju doprinosa i prijedlogu Centralne banke da se smanji porez na dobit i ukine ili smanji krizni porez.

"U Uniji se ne slažemo da treba smanjivati stopu poreza na dobit, jer je najniža u Evropi. U razvijenim državama je tri ili četiri puta veća nego kod nas, pa je njeno smanjenje krajnje neprihvatljivo. Odavno predlažemo da se porez na dobit poveća, jer je praksa pokazala da efekata od niže stope nema", objašnjava Keković i predlaže da se uvede neoporezivi dio zarade, u šta treba uključiti dvanaestinu regresa, topli obrok i još neka davanja.

"Poslodavci bi mogli da kroz taj stimulans povećaju zarade i otvore prostor za nova radna mjesta. Neoporezivi dio zarade imaju sve zemlje regiona, pa je red da ga i mi ponovo uvedemo", smatra Keković.

Poreski dug

On kaže da je ključni problem države poreski dug koji je u jednom trenutku bio izašao na 900 miliona eura, a godišnje rastao od 130 do 140 miliona.

"Ne slažemo se sa najavljenim povećanjem PDV na 21 odsto od 1. januara. Novac treba namaknuti naplatom poreskog duga i smanjenjem grešaka sistema odnosno obeštećenja. Određenim poslodavcima se gledalo kroz prste, a na teret budžeta. Na drugoj strani, u sivoj zoni po posljednjem istraživanju radi 40.000 osoba, koje treba prevesti u formalan radni odnos, što bi osnažilo budžet i socijalne fondove", kaže on i podsjeća da je USSCG pisao Vladi da se sankcioniše neodgovorno i nezakonito trošenje budžetskog novca - odnosno pokrivanje pogrešnih poteza minstitucija.

Istakao je da značajnije treba oporezovati luksuz.

"Krajnje je vrijeme da se prekine sa stimulansima investitorima na teret budžeta i građana. Red je da konačno i vlasnici kapitala i luksuza počnu da dijele teret", smatra Keković i dodaje da je krajnje vrijeme za promjenu, jer se dvije i po decenije sve radilo u interesu kapitala, a na teret građana.

Ukupno ocjena: 14

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Petak, Mart 23, 2018 - 13:43
FY4ICT – Podrška mladim ženama u preduzetništvu

U okviru projketa „Podrška mladim ženama iz CG i BiH u preduzetništvu, zapošljavanju i liderstvu u oblasti informacionih tehnologija“ (FY4ICT) održaće se tri radionice - u Mostaru, Budvi i Nikšiću, na teme izgradnje preduzetničkog mentaliteta, izgradnja e-liderstva i e-vještina, razvoj specijalizovanih ICT vještina, znanja i kapaciteta: kako voditi i zaštititi biznis u cyber prostoru.

Srijeda, Mart 21, 2018 - 14:39
Joković: Nikšić će vratiti vodeće privredno i kulturno mjesto Crne Gore

Ja sam svoj profesionalni i privatni život vezao za grad u kome sam rođen i u kome sam, ako se izuzme vrijeme provedeno na studijama u Beogradu, živio do sada. Iako me dosta ljudi pita zašto ne promijenim grad, ja to sigurno neću uraditi. Razloga ima dosta, a osnovni je da smatram da će Nikšić vratiti ono što je nekada i bio i što mu pripada - vodeće privredno i kulturno mjesto Crne Gore, smatra arhitekta Miljan Joković.

Utorak, Mart 20, 2018 - 16:21
Tehnopolis: Promocija priručnika "Kako pokrenuti Start up iz Crne Gore"

U IPC Tehnopolis u četvrtak, 22. marta, sa početkom u 10h, održaće se promocija priručnika "Kako pokrenuti Start up iz Crne Gore", autora Dražena Žujovića, jednog od osnivača prvog crnogorskog startapa - Tour Via Me.

Utorak, Mart 20, 2018 - 11:31
Dug za struju može biti kočnica za dobijanje kredita u banci

Dugovanja za struju uskoro će ući u kreditni registar Centralne banke CBCG, što će značiti da će bankama biti dostupni podaci da li građani koji žele da uzmu kredit redovno plaćaju obaveze prema Elektroprivredi (EPCG).

Ponedjeljak, Mart 19, 2018 - 19:22
U Crnoj Gori preko 47.000 nezaposlenih

U Crnoj Gori je ove sedmice 47,24 hiljade nezaposlenih, 0,01 odsto manje nego prethodne, pokazuju podaci Zavoda za zapošljavanje (ZZZ).