Kamata za Hiljadu plus 2,99 odsto
Objavljeno: Subota, Januar 20, 2018 - 09:19
Autor:
onogost.me

Nova faza rješavanja stambenih potreba po povoljnim uslovima trebalo bi uskoro da počne i već je izvjesno da će fiksna kamatna stopa biti najmanja do sada i iznosiće 2,99 odsto, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Foto : Ilustracija

Generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja u turizmu, Marko Čanović, kazao je Pobjedi da su trenutno u fazi pregovora sa bankama u vezi sa svim uslovima za kreditiranje projekta Hiljadu plus stanova.

“Na osnovu dosadašnjeg toka pregovora, fiksna kamatna stopa bi trebala da iznosi 2,99 odsto, na period ne duži od 20 godina”, rekao je Čanović dodajući da očekuju da će javni poziv biti raspisan u februaru, nakon završetka pregovora da predstavnicima banaka i građevinskih kompanija.

Javni poziv za građane biće raspisan u martu.

Čanović je kazao da su u ovoj fazi predviđena sredstva u iznosu od 20 miliona eura.

“Imajući u vidu nižu kamatnu stopu i novitet u ovom projektu, a to su stanovi iz starogradnje, koji će uticati na smanjenje cijene stana po metru kvadratnom, očekujemo da će od 450 do 500 domaćinstava, odnosno hiljadu članova tih domaćinstava riješiti stambeno pitanje”, naveo je Čanović.

U Projektu Hiljadu plus, kako je podsjetio, mogu učestvovati sva porodična domaćinstva čiji članovi nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove.

“Planirano je da se 40 odsto kredita dodijeli zaposlenim u javnom sektoru, a 30 odsto bračnim parovima do 35 godina života. Posebna pažnja se poklonila osobama sa invaliditetom, samohranim roditeljima, porodicama sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladima koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtvama nasilja u porodici”, objasnio je Čanović.

Uslovi su da je podnosilac molbe crnogorski državljanin, da ima prebivalište na teritoriji Crne Gore, da nijedan član domaćinstva nema u svojini stambeni objekat ili više od trećine stambenog objekta u Crnoj Gori u susvojini u posljednje tri godine od podnošenja zahtjeva za dodjelu kredita, da je kreditno sposoban i da zadovoljava kriterijume u pogledu visine kumulativnih primanja.

Novina u ovoj fazi projekta je ponuda u starogradnji, a stanove mogu nuditi i građani i preduzeća, s tim da prodavac mora imati posjedovni list bez tereta.

“Jedan od ključnih uslova je i da taj stan mora ispunjavati minimalne uslove energetske efikasnosti. Energetski pregled obuhvata prikupljanje podataka o karakteristikama objekta koje utiču na potrošnju energije i utvrđivanje finalne potrošnje energije. Energetski pregled obavlja osoba koja ima ovlašćenja Ministarstva ekonomije”, rekao je Čanović.

Prema njegovim riječima, spisak obučenih stručnih osoba se može naći na sajtu www.energetska-efikasnost.me.

Čanović je podsjetio da je treća faza rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima, nastavak prethodna dva projekta Hiljadu plus, koja su realizovana 2010-2011. i 2015-2017. godine u saradnji i kroz kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, u kojima je 809 porodičnih domaćinstva, odnosno 2,15 hiljada građana riješilo stambeno pitanje.

 

Ukupno ocjena: 29

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Subota, Maj 26, 2018 - 17:00
Raspisan poziv za inovaciju malih i srednjih preduzeća

Ministarstvo ekonomije raspisalo je danas drugi javni poziv za učešće u programu za inovacije malih i srednjih preduzeća koji će biti otvoren do 25. juna.

Petak, Maj 25, 2018 - 19:37
EPCG može kupovati akcije Rudnika uglja

Privredni sud usvojio je prigovor Elektroprivrede (EPCG) na odluku da se privremeno zabrani kupovina akcija Rudnika uglja Pljevlja.

Srijeda, Maj 23, 2018 - 15:28
Devet miliona eura produžiće vijek postrojenja za još 20 godina

Kapitalni remont agregata A2 u Hidroelektrani HE Piva, čija se vrijednost radova procjenjuje na oko 2,7 miliona eura, predviđen je tokom naredne godine, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

Srijeda, Maj 23, 2018 - 15:10
Potpisan Memorandum o saradnji između IPC Tehnopolis i Fondacije Petrović Njegoš

Memorandum o saradnji između Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis i Fondacije Petrović Njegoš potpisali su danas u prostorijama Tehnopolisa izvršni direktor Ratko Bataković i Njegova Ekselencija princ Nikola II Petrović Njegoš u prisustvu saradnika.

Srijeda, Maj 23, 2018 - 13:49
Na posao čeka oko 5.350 visokoškolaca

Prema posljednjim statističkim podacima, od 7. maja tekuće godine na evidenciji Zavoda za zapošljavanje na nalaze se 5.344 nezaposlenih sa diplomom fakulteta, među kojima je 239 magistara i 10 doktora nauka.