Kamata za Hiljadu plus 2,99 odsto
Objavljeno: Subota, Januar 20, 2018 - 09:19
Autor:
onogost.me

Nova faza rješavanja stambenih potreba po povoljnim uslovima trebalo bi uskoro da počne i već je izvjesno da će fiksna kamatna stopa biti najmanja do sada i iznosiće 2,99 odsto, saopšteno je iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Foto : Ilustracija

Generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja u turizmu, Marko Čanović, kazao je Pobjedi da su trenutno u fazi pregovora sa bankama u vezi sa svim uslovima za kreditiranje projekta Hiljadu plus stanova.

“Na osnovu dosadašnjeg toka pregovora, fiksna kamatna stopa bi trebala da iznosi 2,99 odsto, na period ne duži od 20 godina”, rekao je Čanović dodajući da očekuju da će javni poziv biti raspisan u februaru, nakon završetka pregovora da predstavnicima banaka i građevinskih kompanija.

Javni poziv za građane biće raspisan u martu.

Čanović je kazao da su u ovoj fazi predviđena sredstva u iznosu od 20 miliona eura.

“Imajući u vidu nižu kamatnu stopu i novitet u ovom projektu, a to su stanovi iz starogradnje, koji će uticati na smanjenje cijene stana po metru kvadratnom, očekujemo da će od 450 do 500 domaćinstava, odnosno hiljadu članova tih domaćinstava riješiti stambeno pitanje”, naveo je Čanović.

U Projektu Hiljadu plus, kako je podsjetio, mogu učestvovati sva porodična domaćinstva čiji članovi nemaju riješeno stambeno pitanje i koji ispunjavaju propisane uslove.

“Planirano je da se 40 odsto kredita dodijeli zaposlenim u javnom sektoru, a 30 odsto bračnim parovima do 35 godina života. Posebna pažnja se poklonila osobama sa invaliditetom, samohranim roditeljima, porodicama sa djecom sa smetnjama u razvoju, mladima koji su bili djeca bez roditeljskog staranja i žrtvama nasilja u porodici”, objasnio je Čanović.

Uslovi su da je podnosilac molbe crnogorski državljanin, da ima prebivalište na teritoriji Crne Gore, da nijedan član domaćinstva nema u svojini stambeni objekat ili više od trećine stambenog objekta u Crnoj Gori u susvojini u posljednje tri godine od podnošenja zahtjeva za dodjelu kredita, da je kreditno sposoban i da zadovoljava kriterijume u pogledu visine kumulativnih primanja.

Novina u ovoj fazi projekta je ponuda u starogradnji, a stanove mogu nuditi i građani i preduzeća, s tim da prodavac mora imati posjedovni list bez tereta.

“Jedan od ključnih uslova je i da taj stan mora ispunjavati minimalne uslove energetske efikasnosti. Energetski pregled obuhvata prikupljanje podataka o karakteristikama objekta koje utiču na potrošnju energije i utvrđivanje finalne potrošnje energije. Energetski pregled obavlja osoba koja ima ovlašćenja Ministarstva ekonomije”, rekao je Čanović.

Prema njegovim riječima, spisak obučenih stručnih osoba se može naći na sajtu www.energetska-efikasnost.me.

Čanović je podsjetio da je treća faza rješavanja stambenih potreba građana po povoljnim uslovima, nastavak prethodna dva projekta Hiljadu plus, koja su realizovana 2010-2011. i 2015-2017. godine u saradnji i kroz kreditni aranžman sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope, u kojima je 809 porodičnih domaćinstva, odnosno 2,15 hiljada građana riješilo stambeno pitanje.

 

Ukupno ocjena: 62

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Petak, Avgust 17, 2018 - 19:15
Dualno obrazovanje je potreba privrede

Za dualno obrazovanje tokom školske 2018/2019 zainteresovano je 110 novih poslodavaca i 300 učenika što znači da će u narednom periodu ovim vidom školovanja biti obuhvaćeno ukupno 600 đaka, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore.

Petak, Avgust 17, 2018 - 16:23
Odobreno 2,9 milijardi eura kredita

Banke su na kraju maja odobrile kredite od ukupno 2,9 milijardi eura, što je rast od 2,6 odsto na mjesečnom nivou.

Petak, Avgust 17, 2018 - 12:10
Kvadrat stana 1.220 eura

Prosječna tržišna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u drugom kvartalu ove godine iznosila je 1.219 eura, dok je u kategoriji solidarna stambena izgradnja iznosila 602 eura, saopšteno je iz Monstat-a.

Petak, Avgust 17, 2018 - 10:02
Danas isplata materijalnih davanja

Isplata materijalnih davanja iz socijalne i dječje zaštite za jul počeće danas, a Ministarstvo rada i socijalnog staranja za tu svrhu izdvojilo je 6.137.696,65 eura.

Petak, Avgust 17, 2018 - 08:23
Za Krnovo grin enerdži 4,3 miliona eura

Povlašćenim proizvođačima je, na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, u prvih šest mjeseci ove godine isplaćeno 7,5 miliona eura.