Domaćinstva se masovno javljaju za subvencije
Objavljeno: Utorak, Decembar 5, 2017 - 18:12
Autor:
onogost.me

U okviru treće faze programa Energy Wood, koja je počela sa realizacijom sredinom oktobra, do sada je odobreno više od 200 beskamatnih kredita i iskorišćeno preko 80 odsto sredstava namijenjenih za subvenciju.

Foto : Ilustracija

Ministarstvo ekonomije je u ovoj godini obezbijedilo sredstva u iznosu od 85.000 eura u cilju realizacije Energy Wood III programa, koji domaćinstvima u Crnoj Gori obezbjeđuje beskamatne kredite za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase (pelet i briket).

Imajući u vidu više nego uspješnu realizaciju projekta u prethodnom periodu, kao i veliko interesovanje građana, očekujemo da će i preostali dio sredstava veoma brzo biti iskorišćen. S obzirom na to, kao i na činjenicu da je rok za završetak projekta kraj ove godine, pozivamo zainteresovane građane da u što kraćem roku iskoriste povoljnosti koje ovaj program omogućava.

Od četiri banke, koje su partneri u realizaciji ovog programa (Atlas banka, Hipotekarna banka, NLB banka i Prva banka), najviše sredstava za subvenciju beskamatnih kredita ostalo je u Atlas banci.

Postupak apliciranja za beskamatni kredit u okviru programa Energy Wood III je više nego jednostavan. Građanin najprije stupa u kontakt sa nekim od izabranih distributera/instalatera, od kojeg dobija preporuku koji sistem za grijanje bi bio najpogodniji za stambeni objekat u kojem boravi. Nakon što izabere sistem, građanin od instalatera dobija ponudu za isporuku i ugradnju sistema, odnosno profakturu sa kojom odlazi u jednu od izabranih banaka, gdje aplicira za beskamatni kredit.

Nakon što banka odobri zahtjev za kredit, kvalifikovani distributer/instalater ugrađuje sistem za grijanje u stambenom objektu korisnika, a klijent banci otplaćuje beskamatni kredit u jednakim mjesečnim ratama.

Program Energy Wood III građanima omogućava da apliciraju za beskamatne kredite u iznosu do 3.500 eura, sa periodom otplate do 5 godina, za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje, tj. peći i kotlova, na moderne oblike biomase (pelet i briket). Svi detalji o programu mogu se naći na sajtu www.energetska-efikasnost.me.

U prethodne dvije faze ovog programa, koje su realizovane uz podršku luksemburške agencije za razvojnu saradnju, odnosno na osnovu granta Vlade Kraljevine Norveške, ugrađeno je ukupno 775 sistema za grijanje na pelet i briket širom Crne Gore.

 

Izvor: Portal Analitika/Vlada

Ukupno ocjena: 77

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Petak, Jul 20, 2018 - 19:38
Akcionari EPCG o raspodjeli dobiti 20. avgusta

Akcionari Elektroprivrede (EPCG) razmatraće na redovnoj sjednici Skupštine, 20. avgusta, odluke o raspodjeli dobiti i isplati dividende.

Petak, Jul 20, 2018 - 14:21
Počeo prvi Kamp za mlade preduzetnike na Vučju

Prvi preduzetnički kamp u organizaciji Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis počeo je danas na Vučju. 

Petak, Jul 20, 2018 - 08:16
Ručni radovi Nova Babića predstavljaju pravu umjetnost u drvetu i kamenu

Nikšićanin Novo Babić drvetu i kamenu daje posebnost koja predstavlja pravu umjetnost ručnog rada.

Četvrtak, Jul 19, 2018 - 15:09
Najčešći falsifikati od 20 i 50 eura

Centralna banka Crne Gore (CBCG) je u prvih pola godine obradila ukupno 169 falsifikovanih novčanica, saopšteno je iz vrhovne monetarne institucije.

Četvrtak, Jul 19, 2018 - 10:01
Oko 600 majki primaće od 193 do 336 eura

Oko 600 majki troje ili više djece, koje su ranije raskinule ugovor na određeno vrijeme zarad doživotne naknade i koje su nakon što je ona ukinuta ostale bez primanja, moći će da ostvare pravo na novu vrstu primanja, propisano je izmijenjenim Zakonom o izvršenju odluke Ustavnog suda Crne Gore od 19. aprila 2017. godine o kojem se juče polemisalo na skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje.