Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

10.000 eura za „Umjetnost reciklaže“

24825929_10210529014357259_1180223196_o
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 05.12.2017. u 11:19

Projekat „Umjetnost reciklaže“ koji je osmislila nevladina organizacija TNT iz Podgorice, pobijedio je na ovogodišnjem konkursu Pivare „Trebjesa“ za finansiranje najboljeg ekološkog projekta.

Projekat ima za cilj doprinos razvoju svijesti i odgovornosti o potrebi aktivnog uključivanja građana u zaštitu i unaprjeđenje životne sredine. Biće realizovan u Nikšiću, u prvoj polovini 2018. godine, a za realizaciju će Pivara „Trebjesa“ izdvojiti 10.000 eura.

Na šesti godišnji konkurs Pivare „Trebjesa“ pristiglo je 14 predloga ekoloških projekata.

„Raduje nas što svake godine stigne veliki broj projekata, što govori da ekološke NVO prepoznaju kvalitet i transparentnost našeg NVO konkursa. Tokom šest godina realizacije, dobili smo ukupno 82 predloga projekta od naših partnera iz nevladinog sektora i iz skoro svih crnogorskih opština“, saopštila je Natalija Milić, menadžer korporativnih komunikacija u Pivari „Trebjesa“.

„Vjerujemo da ćemo kroz projekat „Umjetnost reciklaže“ na zanimljiv i drugačiji način, uz umjetnički aktivizam i upotrebu modernih tehnologija, uticati na građane Nikšića da se odgovornije odnose prema otpadu. Nedavno je i Pivara pokazala da otpad može biti resurs, pravljenjem skulpture vidre od plastičnih čaša sakupljenih u okviru kampanje Rock & Recycle na ovogodišnjem Lake Fest-u, koja je izazvala veoma pozitivne reakcije javnosti“, navela je Milić.

Predstavnik NVO TNT Bojan Tešić objasnio je da su za mjesto realizacije izabrali Nikšić zbog evidentnog problema odlaganja otpada, ali i zbog toga što ovaj grad baštini zanimljivu umjetničku tradiciju,

„U okviru projekta, planirane su aktivnosti koje doprinose infomisanju i podizanju svijesti građana o reciklaži, ali i one koje će kroz konkretne akcije osnažiti i motivisati građane da se aktivno uključe u zaštitu i unapređenje životne sredine. Kao posebnu komponentu projekta izdvojili bismo upotrebu novih tehnologija u očuvanju životne sredine Snimanjem divljih deponija i crnih tačaka i pretvaranjem u snimke koji se mogu gledati kao VR (virtuelna realnost) dao bi se lični doživljaj posmatračima i time problem deponija učinio vidljivijim“, rekao je Tešić na konferenciji za medije.

Među planiranim aktivnostima je i izgradnja „reciklažnog kutka“ koji će biti rezultat umjetničke obrade  reciklažnog materijala i dostupan svim građanima.

U sklopu ovog kutka biće po prvi put u Nikšiću predstavljene skulpture samoukog umjetnika iz Kolašina Mladena Karišika, nastale skupljanjem drveta iz korita rijeka i njegovim kombinovanjem u fantastične oblike koji podsjećaju na neka mitska bića ili čuvare same prirode.

U „reciklažnom kutku, planiran je i javni čas-tribina na kojoj će govoriti neka zanimljiva eko-aktivistička imena.

Posebnu vrijednost projektu daće angažman belgijskih aktivista Trashbeatz, koji promovišu održivo upravljanje otpadom kroz interaktivna predavanja i muziciranje na ručno izrađenim instrumentima od odbačenih predmeta.

„Ovim i mnogim drugim aktivnostima poput filmske projekcije četiri ostvarenja na temu otpada i izradu internet aplikacije kojom bi se vizuelno predstavio problem otpada, potrudićemo se  da animiramo što veći broj ljudi i da zajednički ukažemo da otpad moramo posmatrati kao vrijedan resurs “, poručio je Tešić.

O Konkursu :

Pivara “Trebjesa” pokrenula je 2011. godine konkurs za izbor najboljeg ekološkog projekta NVO. Do sada su realizovani projekti „Ja volim moj Nikšić, a ti?” (Ekološki pokret Ozon), „Za ljepši Nikšić“ (Društvo mladih ekologa), „Reciklaža nije blamaža“ (Alfa centar),  „Eko park Blace -Čistije, ljepše, korisnije“ (Društvo mladih ekologa) i „VeloNik“ (Biciklo.me). Zajedno sa ovogodišnjim konkursom, kompanija je samo na ovaj način uložila ukupno 60.000 eura u rješavanje ekoloških izazova.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Trenutna pozicija žena u crnogorskoj ekonomiji, i pored određenih pomaka, još nije na zadovoljavajućem nivou i to ostavlja puno prostora, ali i obavezu da se napori koji se ulažu u tom pravcu nastave, ocijenila je guvernerka Centralne banke (CBCG), Irena Radović.