10.000 eura za „Umjetnost reciklaže“
Objavljeno: Utorak, Decembar 5, 2017 - 12:19
Autor:
onogost.me

Projekat „Umjetnost reciklaže“ koji je osmislila nevladina organizacija TNT iz Podgorice, pobijedio je na ovogodišnjem konkursu Pivare „Trebjesa“ za finansiranje najboljeg ekološkog projekta.

Foto : onogost.me

Projekat ima za cilj doprinos razvoju svijesti i odgovornosti o potrebi aktivnog uključivanja građana u zaštitu i unaprjeđenje životne sredine. Biće realizovan u Nikšiću, u prvoj polovini 2018. godine, a za realizaciju će Pivara „Trebjesa“ izdvojiti 10.000 eura.

Na šesti godišnji konkurs Pivare „Trebjesa“ pristiglo je 14 predloga ekoloških projekata.

„Raduje nas što svake godine stigne veliki broj projekata, što govori da ekološke NVO prepoznaju kvalitet i transparentnost našeg NVO konkursa. Tokom šest godina realizacije, dobili smo ukupno 82 predloga projekta od naših partnera iz nevladinog sektora i iz skoro svih crnogorskih opština“, saopštila je Natalija Milić, menadžer korporativnih komunikacija u Pivari „Trebjesa“.

„Vjerujemo da ćemo kroz projekat „Umjetnost reciklaže“ na zanimljiv i drugačiji način, uz umjetnički aktivizam i upotrebu modernih tehnologija, uticati na građane Nikšića da se odgovornije odnose prema otpadu. Nedavno je i Pivara pokazala da otpad može biti resurs, pravljenjem skulpture vidre od plastičnih čaša sakupljenih u okviru kampanje Rock & Recycle na ovogodišnjem Lake Fest-u, koja je izazvala veoma pozitivne reakcije javnosti“, navela je Milić.

Predstavnik NVO TNT Bojan Tešić objasnio je da su za mjesto realizacije izabrali Nikšić zbog evidentnog problema odlaganja otpada, ali i zbog toga što ovaj grad baštini zanimljivu umjetničku tradiciju,

„U okviru projekta, planirane su aktivnosti koje doprinose infomisanju i podizanju svijesti građana o reciklaži, ali i one koje će kroz konkretne akcije osnažiti i motivisati građane da se aktivno uključe u zaštitu i unapređenje životne sredine. Kao posebnu komponentu projekta izdvojili bismo upotrebu novih tehnologija u očuvanju životne sredine Snimanjem divljih deponija i crnih tačaka i pretvaranjem u snimke koji se mogu gledati kao VR (virtuelna realnost) dao bi se lični doživljaj posmatračima i time problem deponija učinio vidljivijim“, rekao je Tešić na konferenciji za medije.

Među planiranim aktivnostima je i izgradnja „reciklažnog kutka“ koji će biti rezultat umjetničke obrade  reciklažnog materijala i dostupan svim građanima.

U sklopu ovog kutka biće po prvi put u Nikšiću predstavljene skulpture samoukog umjetnika iz Kolašina Mladena Karišika, nastale skupljanjem drveta iz korita rijeka i njegovim kombinovanjem u fantastične oblike koji podsjećaju na neka mitska bića ili čuvare same prirode.

U „reciklažnom kutku, planiran je i javni čas-tribina na kojoj će govoriti neka zanimljiva eko-aktivistička imena.

Posebnu vrijednost projektu daće angažman belgijskih aktivista Trashbeatz, koji promovišu održivo upravljanje otpadom kroz interaktivna predavanja i muziciranje na ručno izrađenim instrumentima od odbačenih predmeta.

„Ovim i mnogim drugim aktivnostima poput filmske projekcije četiri ostvarenja na temu otpada i izradu internet aplikacije kojom bi se vizuelno predstavio problem otpada, potrudićemo se  da animiramo što veći broj ljudi i da zajednički ukažemo da otpad moramo posmatrati kao vrijedan resurs “, poručio je Tešić.

O Konkursu :

Pivara “Trebjesa” pokrenula je 2011. godine konkurs za izbor najboljeg ekološkog projekta NVO. Do sada su realizovani projekti „Ja volim moj Nikšić, a ti?” (Ekološki pokret Ozon), „Za ljepši Nikšić“ (Društvo mladih ekologa), „Reciklaža nije blamaža“ (Alfa centar),  „Eko park Blace -Čistije, ljepše, korisnije“ (Društvo mladih ekologa) i „VeloNik“ (Biciklo.me). Zajedno sa ovogodišnjim konkursom, kompanija je samo na ovaj način uložila ukupno 60.000 eura u rješavanje ekoloških izazova.

 

Ukupno ocjena: 81

Facebook komentari

Ostale vijesti iz kategorije

Petak, Jul 20, 2018 - 19:38
Akcionari EPCG o raspodjeli dobiti 20. avgusta

Akcionari Elektroprivrede (EPCG) razmatraće na redovnoj sjednici Skupštine, 20. avgusta, odluke o raspodjeli dobiti i isplati dividende.

Petak, Jul 20, 2018 - 14:21
Počeo prvi Kamp za mlade preduzetnike na Vučju

Prvi preduzetnički kamp u organizaciji Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis počeo je danas na Vučju. 

Petak, Jul 20, 2018 - 08:16
Ručni radovi Nova Babića predstavljaju pravu umjetnost u drvetu i kamenu

Nikšićanin Novo Babić drvetu i kamenu daje posebnost koja predstavlja pravu umjetnost ručnog rada.

Četvrtak, Jul 19, 2018 - 15:09
Najčešći falsifikati od 20 i 50 eura

Centralna banka Crne Gore (CBCG) je u prvih pola godine obradila ukupno 169 falsifikovanih novčanica, saopšteno je iz vrhovne monetarne institucije.

Četvrtak, Jul 19, 2018 - 10:01
Oko 600 majki primaće od 193 do 336 eura

Oko 600 majki troje ili više djece, koje su ranije raskinule ugovor na određeno vrijeme zarad doživotne naknade i koje su nakon što je ona ukinuta ostale bez primanja, moći će da ostvare pravo na novu vrstu primanja, propisano je izmijenjenim Zakonom o izvršenju odluke Ustavnog suda Crne Gore od 19. aprila 2017. godine o kojem se juče polemisalo na skupštinskom Odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje.